קתדרלת ויטוס הקדוש – הכנסייה היפה של מצודת פראג

דף הבית » קתדרלת ויטוס הקדוש – הכנסייה היפה של מצודת פראג

ad Turquoise-prague

קתדרלת ויטוס הקדוש – הכנסייה היפה של מצודת פראג

שמה המלא של קתדרלת ויטוס הקדוש (Katedrála svatého Víta) הוא "קתדרלת ויטוס הקדוש, וצלאב הקדוש ואדאלברט הקדוש", אבל כמובן שהראשון קובע ולכן היא נקראת בקצרה "קתדרלת ויטוס הקדוש" בלבד. ככה זה, גם אצל קדושים נוצריים יש דרגות ומייד נפרט על כך יותר.

הקתדרלה שנמצאת בתוך תחומי מצודת פראג נוסדה על בסיס רוטונדה רומנסקית מהמאה ה-10 ומאמינים שנמצאת בה זרוע של ויטוס, הקדוש שנחשב לפטרונם של רקדנים, שחקנים, קומיקאים וחולים ומגן מפני ברקים, התקפות של בעלי חיים ומשינה ממושכת מדי.

לא ברור לנו למה דווקא ויטוס אומץ בפראג וייתכן שהסיבה לכך נעוצה בעובדה הזו: ויטוס נחשב לאחד מ-14 הקדושים הנוצרים שהתפילה אליהם מביאה לתוצאות יעילות במיוחד. ובעיר כמו פראג שהחליפה ידיים כמו גרביים, תפילה היתה מצרך חיוני.


תכנון טיולים באנר
קתדרלת ויטוס הקדוש
קתדרלת ויטוס הקדוש

הקתדרלה עצמה החלה להיבנות ב-1344 ויועדה להיות כנסיית הכתרה של מלכי צ'כיה, בית קברות מלכותי, מקום שבו יישמרו האוצרות המלכותיים וגם אתר צליינות של ואצלב הקדוש, הפטרון של צ'כיה. עם זאת, בניית הכנסייה בטירה הושלמה רק 600 שנים מאוחר יותר ב-1929 עקב עיכובים שנגרמו משריפות, מלחמות, החלפת אדריכלים, בעיות מימון ועוד. המשמעות היא שהכנסייה בטירה משלבת אלמנטים גותיים, ברוקיים ורנסנסיים ומשמשת כמכה אדריכלית מסיבה אחת – למרות עומס הסגנונות והאלמנטים המראה שמתקבל הוא הרמוני במיוחד.

airalo ad

הכנסיה נחשבת לאחת האטרקציות התיירותיות הבולטות של העיר פראג ולמזלכם הכניסה אליה בחינם. אנחנו ממליצים בחום לשלם עוד כמה קרונות צ'כיות ולעלות למגדל הפעמונים הדרומי מסיבה אחת – מראה העיר פראג שנשקף משם הוא מרהיב במיוחד.

למעשה, אתם תהנו גם משקט יחסי, כי רוב המבקרים במצודת פראג מגיעים לכנסיה בטירה אבל לא למגדל. מסתבר שאפשר לתפוס שתי ציפורים במכה אחת גם בפראג…

Powered by GetYourGuide

אל תפסידו את הוירטאז' המפורסם שמתאר את בריאת העולם ואל תנסו להתגנב לחדר ההכתרה. אמנם בחדר זה נמצא כתר הזהב משובץ היהלומים שלפי האגדה היה שייך לוואצלב הקדוש, אבל הכניסה מתאפשרת רק באמצעות 7 מפתחות שכל אחד מהם מוחזק אצל אדם אחר. שניים ממחזיקי המפתח הם הנשיא הצ'כי וראש הממשלה כך שיש לכם יותר סיכוי לזכות בלוטו.

על האדריכלות, הביצה והתרנגולת בקתדרלת ויטוס הקדוש

קתדרלת ויטוס הקדוש בפראג
קתדרלת ויטוס הקדוש בפראג

לקתדרלה היתה השפעה רבה על הסגנון הניצב בגותיקה האנגלית בעיקר בתחום תכנון הקשתות. אמנם יש ויכוח מה קדם למה, קתדרלת ויטוס הקדוש או הסגנון הניצב אבל ההיסטוריה מדברת בעד עצמה.

הסגנון הניצב פותח באנגליה רק בסופה של המאה ה-14, כאשר בקתדרלת פראג כבר עמדו 100 שנה קשתות רשת (net vaults) שנחשבות למאפיינות הסגנון. ואגב, השם הנוסף של קשתות אלו הוא קשתות פארלר ע"ש האדם שהמציא אותם בקתדרלת פראג – פטר פארלר.

פטר פארלר – האיש והקשתות

הקשתות האלו אמנם נמצאות רק באגף המקהלה בקתדרלה אבל החידוש בהן רב. במקום זוג צלעות אלכסוניות יחידות כמו בסגנון האדריכלי הקודם High Gothic – צלעות כפולות. אלו מצטלבות ויוצרות מבנה שמזכיר במראהו רשת שלא רק מחזקת את הקשתות, אלא גם משמשת כאלמנט קישוטי בתקרה באמצעות תבנית זיגזגית שנמשכת לאורך כל הקתדרלה.

עם זאת, החידוש שהכניס פארלר בקתדרלה לא הוגבל לקשתות. הוא גם הציב בה עמודים קלאסיים בצורה של פעמון, הפך את הקירות העליונים של הקתדרלה לגליים וקישט כל חלון בסגנון שונה, כך שאין בקתדרלה שני חלונות זהים.

זאת בדיוק הסיבה שבניית הקתדרלה ארכה זמן כה רב. הקיסר קארל ה-4 התלהב וביקש מפארלר לבנות בפראג אלמנטים אדריכליים נוספים, למשל גשר קארל שנקרא על שמו וכנסיות שונות ברחבי צ'כיה.

גשר קארל - עוד יצירת מופת של פטר פארלר
גשר קארל – עוד יצירת מופת של פטר פארלר

טריפוריום אאוט חלונות אין

אלמנט חדשני נוסף שהכניס פארלר בקתדרלת ויטוס הקדוש הוא פסלים על הטריפוריום (גלריה של קשתות בין הקומות של הקתדרלה). אמנם הוא קצת התלהב ולצד פסלים של בני משפחת המלוכה הצ'כית, קדושים נוצרים ובישופים הוא הכניס גם פסל של עצמו. למען ההגינות חייבים לציין שהוא פרגן גם לאדריכל השני ופיסל גם אותו.

אמנם בסגנון הגותי הניצב ויתרו על קומת הטריפוריום, אבל בהחלט אימצו את הרעיון של פארלר לגבי החלונות כאלמנט עיצובי. הם הפכו את החלונות לגדולים במיוחד וכללו בהם קורות אמצעיות צרות (mullion) שאפשרו שימוש רב בזכוכית, כך שאמנות הויטראז' שהתחילה בחלונות של קתדרלת ויטוס רק הלכה והשתכללה.

ושתי הערות אחרונות לסיום החלק הזה – בעיר פראג עשו הרבה כבוד לפטר פארלר והוא נקבר בקתדרלה שהקים לצד גדולי האומה. מצד שני, בלונדון התאהבו בסגנון הניצב (שכאמור קיבל השראה מקתדרלת ויטוס הקדוש) ואת בניין הפרלמנט הקימו בסגנון זה. אתם מכירים אותו בתור ארמון וסטמיניסטר ובעיקר את מגדל השעון שלו – הביג בן. אז מי הביצה ומי התרנגולת? תחליטו לבד…

ואיך אפשר בלי המלצות? אז בבקשה

  1. הגיעו מוקדם בבוקר אחרת תיאלצו לחכות בתורים ארוכים.
  2. למרות היותה של הכנסייה במצודת פראג אתר תיירות פופולרי היא עדיין משמשת לתפילה. לכן אסור להשתמש בה בפלאש, אסור ללבוש בגדים חשופים וקצרים, אסור לדבר בפלאפון ובכלל להתנהג בכבוד הראוי. קחו בחשבון גם שבזמן התפילה הכנסיה סגורה למבקרים.
  3. שעות הפתיחה של הכנסייה שונות מאלו של מצודת פראג למרות שהיא חלק ממנה. מומלץ להתעדכן מראש כדי למנוע אי נעימות.
  4. שעות פתיחה:
    • כל יום מ-9 ועד 17
    • ראשון מ-12 ועד 17
  5. מיקום
  6. אתר רשמי
Powered by GetYourGuide

פורסם ב:

מתוייג ב:
|

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top
דילוג לתוכן