פראג היא אחת הערים האהובות ובצדק על המטייל הישראלי, אבל לא רק. העיר מבוקשת גם בקרב תיירים אמריקאים (בעיקר צעירים), סינים ובעצם על כולם. האווירה, שפע האטרקציות שנמצאות במרחק הליכה זו מזו ובעיקר – המחירים הנוחים הופכים את פראג ליעד אטרקטיבי במיוחד.
פראג היא גם אחת הערים העתיקות באירופה, יש בה את המצודה הגדולה בעולם, היא ביתו של התיאטרון השחור, של גשר קארל ושל השעון האסטרונומי העתיק בעולם. וזו כמובן רק רשימה חלקית.
בנוסף, פראג מתאימה לבני כל הגילים כולל ילדים (מי אמר גן חיות?), מבוגרים (מי אמר שייט רגוע על הולטאבה) וגם למשפחות, לצעירים ולכולם. בקיצור – בפראג יש משהו שכל אחד יאהב ולא בכדי היא אחת מהערים המתויירות ביבשת. אז איך מגיעים אל פראג?
מתכננים כעת את החופשה שלכם?
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בפראג. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
- חוויית התיאטרון השחור
- ארוחת ערב ימי הביניים עם שתיה בלי הגבלה
- ערב של שייט על הנהר בפראג
- תיאטרון היברניה בפראג מציג: מופע אגם הברבורים
- שייט וארוחת ערב על סירת זכוכית פתוחה
- שייט לילי על נהר הוולטאבה כולל אוכל
- שעה וחצי של מופע התיאטרון השחור
- כניסה לבית העירייה הישן ולשעון האסטרונומי
- כניסה למוזיאון החושים
2 אפשרויות לפניכם. הראשונה היא הגעה בטיסה לאחת מהמדינות השכנות ולהמשיך משם דרך היבשה ברכב/רכבת/אוטובוס. השניה היא פשוט לקחת טיסה ישירה אל פראג.
להגיע לפראג בטיסה
שדות תעופה מרכזיים בפראג
בפראג יש שדה תעופה מרכזי אחד שנקרא ואצלב האוול (בעבר הוא נקרא רוּזִינְיֵה). אמנם מדובר בשדה תעופה ותיק שנפתח כבר בשנת 1937, אבל הוא ממש לא שוקט על השמרים. כבר עם פתיחתו בניין הצ'ק אין (כיום זהו טרמינל 4) זכה בפרס יריד העיצוב לאדריכלות, אבל זה ממש לא הסוף כי פה צילמו את הסרט "קזינו רויאל" בסדרת ג'ימס בונד. אמנם בסרט טענו שמדובר בשדה התעופה של מיאמי, אבל כשתהיו פה תגלו את האמת.
נכון לשנת 2017 זהו שדה התעופה החמישי בקצב גדילתו בכל יבשת אירופה. מ-2016 התחיל לנחות בו מטוס הנוסעים A380 של חברת התעופה Emirates – מטוס הנוסעים הגדול בעולם.
חברות התעופה שלהן יש טיסות ישירות מישראל
כל הטיסות מישראל נוחתות בשדה התעופה הזה. הוא נמצא כ-20 ק"מ ממרכז פראג וניתן להגיע ממנו לעיר במגוון דרכים: מונית, תחבורה ציבורית, אובר או שירותי העברה שונים. (פירוט בהמשך).
יש מספר חברות תעופה שמפעילות טיסות ישירות מישראל לפראג, למשל החברות הישראליות ישראייר ואל על. בנוסף, יש חברות זרות שמפעילות טיסות ישראל מישראל לפראג וביניהן KLM, אוסטרייאן אירליינס, סמארט וינגס וצ'ק איירליינס הצ'כיות ועוד. חלק מהטיסות הישירות מישראל לפראג הן סדירות וחלקן במסגרת טיסות שכר בהתאם לעונת התיירות (ולכן זולות יותר).
יש גם טיסות ישירות מישראל לפראג במסגרת טיסות Low Cost שונות. למשל, חברת סמארט ווינגס שהוזכרה קודם מפעילה מספר טיסות שבועיות לפראג במסגרת זו.
טיפים להזמנת כרטיסים לטיסות לפראג במחירים משתלמים
אם אתם מעוניינים לטוס לפראג במחירים משתלמים יש לנו 2 טיפים בשבילכם. אנחנו ממליצים להתחיל בטיפ הראשון ולהתקדם לשני, זאת כי הם משלימים זה את זה.
טיפ ראשון – עשו שימוש במנוע החיפוש קיווי
נכון להיום זהו מנוע חיפוש הטיסות הכי מתקדם וחזק בעולם שכולל תכונות שעובדות בשבילכם (ולא בשביל חברת התעופה), למשל חיפוש טיסות בטווח תאריכים מסוים, קבלת התראה המחיר הנמוך ביותר, צ'ק אין אוטומטי ועוד. להסבר מפורט על מנוע החיפוש הזה.
טיפ שני – עשו שימוש באפליקציית VPN להסוואת עקבות
אפשרות זו מאפשרת להתגבר על הדינמיות במחירים של הטיסות לפראג שנובעים מ-2 סיבות: המיקום הגאוגרפי של מזמין הטיסה והשוואה ליוקר המחייה במקום זה.
הפתרון הוא לשנות את הגדרות המיקום שלכם באמצעות אפליקציית או תוכנת VPN. גם פה כמו בסעיף הקודם של קיווי, הכל חוקי למהדרין.
איך מגיעים משדה התעופה לעיר פראג?
רכבת מהירה, אוטובוסים ושירותי הסעה פרטיים
אוטובוס
קו 119 מגיע לתחנת המטרו Dejvicka שממנה ניתן להגיע כמעט לכל העיר. עלות הנסיעה היא 20 קרונות צ'כיות בלבד והוא פועל מהשעה 05:00 ועד השעה 24:00. התדירות שלו היא בערך כל 5 דקות. אפשרות נוספת היא לעשות שימוש בשירות האוטובוס Airport Express שמוביל לתחנת הרכבת העירונית המרכזית. אוטובוס זה יוצא מטרמינל 1 של שדה התעופה ומגיע לעיר תוך 35 דקות. שירות זה פועל מהשעה 05:30 ועד 22:00 בתדירות של 15-30 דקות. ניתן לרכוש כרטיסים במקום.
קווי אוטובוס נוספים שפועלים משדה התעופה לעיר הם קו 100 (תחנה אחרונה Zlicin) או קו 191 (תחנה אחרונה אנדל ברובע סמיחוב).
שאטלים
בפראג פועלים 2 סוגים של שאטלים משדה התעופה לעיר. שניהם מגיעים למרכז העיר תוך 30-60 דקות (תלוי במספר התחנות ובעומסי התנועה) באמצעות מיניבוסים איכותיים מסוג מרצדס עם מיזוג אוויר
- שאטלים משותפים שמגיעים ישירות למלון שלכם (סוג של מונית שירות). העלות היא כ-12 קרונות צ'כיות ליחיד וכ-20 קרונות צ'כיות לזוג.
- שאטל כללי שמגיע אך ורק למרכז העיר. העלות היא בהתאם – כ-5.5 קרונות צ'כיות לאדם.
הסעה פרטית
שדה התעופה של פראג מפעיל שירותי הסעות פרטיות בשם Prague Airport Transfers. השירות כולל נהג דובר אנגלית שמחכה לכם עם שלט בטרמינל ולוקח אתכם ישירות למלון. המחיר כולל המתנה נוספת של 60 דקות עולה 22 יורו. אפשרויות נוספות יש לכם כאן:
שירותי הסעה שיתופיים כמו אובר ובולט
באובר ובולט המבחר רב אבל המחירים, זמן ההמתנה לנהג (בין 5 ל-15 דקות) וסוג המכוניות משתנים בהתאם לעומס בכבישים – מה שהופך את השירות ללא תמיד משתלם ביחס למונית רגילה. למשל:
- באובר X תקבלו מכוניות שמספיקות ל-4 נוסעים ו-2 מזוודות במחיר ממוצע של 15 אירו.
- באובר סלקט תקבלו מכוניות שמספיקות ל-4 נוסעים ו-3 מזוודות
- באובר בלאק תקבלו מכוניות מסוג אאודי או מרצדס בעלות ממוצעת של 35 אירו
- בבולט תקבלו שני סוגי רכבים: בולט וקומפורט
טיפים לנסיעה נוחה ומהירה משדה התעופה לעיר פראג
בעיקרון הנסיעה משדה התעופה של פראג למרכז העיר היא בטוחה, אבל כמו בכל מקום יש כמה דגשים שכדאי לשים אליהם לב כדי למנוע בעיות. למשל: לא להשתמש במוניות בשל אפשרות לנוכלות (יש אובר ובולט והם ממש סבבה!), לתקף את כרטיס הנסיעה לתחבורה הציבורית עם תחילת הנסיעה ולהיזהר בלילה (בעיקר באזור תחנת הרכבת המרכזית).
מכיוון שבפראג יש הנחות משמעותיות לאוכלוסיות שונות (פירוט מיד) מומלץ לעשות תחשיב כדי למצוא את האופציה הזולה ביותר. והנה ההנחות עם הטיפים שלנו:
- נא להצטייד בדרכון כשעולים על תחבורה ציבורית משדה התעופה למרכז העיר. הסיבה היא כי לרוב ילדים עד גיל 15 ומבוגרים מעל גיל 65 נוסעים חינם. המבוגרים יכולים להצטייד גם בתעודת זהות ישראלית. היא נחשבת פה לתעודה מזהה לגיטימית.
- לא לשכוח לבחור במכונת התשלום באופציה של הנחה במידה ואתם מבוגרים בגיל 60-65, כך תוכלו לנסוע בחצי מחיר בתחבורה הציבורית
- ילדים עד גיל 3 שמלווים ע"י מבוגר משלמים רק את מחיר הכרטיס של מבוגר אחד (הילד כמובן נוסע בחינם)
הגעה ברכבת לפראג ממדינות אירופה הסמוכות
פראג מקושרת היטב עם שאר רשת הרכבות האירופית, והרכבות פועלות מדי יום בין פראג לרוב הערים הגדולות באירופה. כל הרכבות הבינלאומיות מגיעות ל-Praha hlavní nádraží (התחנה המרכזית) אשר יש לה חיבור עם קו מטרו C.
הרכבות בצ'כיה מופעלות על ידי 3 גופים: České dráhy (ČD), RegioJet ו-Leo Express. כיום ניתן להגיע ברכבת אל פראג מהערים הבאות באירופה:
- מברלין – נסיעה של 4 שעות באמצעות רכבת שיוצאת כל שעתיים
- ממינכן – נסיעה של כ-5 שעות ברכבת שיוצאת 7 פעמים ביום
- מוינה – נסיעה של 4 שעות, כאשר הרכבות של ČD יוצאות כל שעתיים ושל RegioJet 4 פעמים ביום
- מלינץ – נסיעה של 4 שעות וחצי
- מברטיסלבה – נסיעה של 4 שעות ברכבת שיוצאת כל שעתיים, יש גם רכבת לילה מומלצת. חברת RegioJet מפעילה 3 רכבות ביום בקו זה.
- מבודפשט – נסיעה של 7 שעות ברכבת שיוצאת 5 פעמים ביום ופעם אחת בלילה
- מורשה – נסיעה של 8 שעות כולל 2 רכבות ישירות, רכבת לילה אחת ו-2 רכבות עם עצירה באוסטרבה
תחנות רכבת עיקריות בפראג
בפראג יש 4 תחנות רכבת עיקריות: Prague Hlavni Nadrazi שהיא תחנת הרכבת המרכזית שהזכרנו קודם Masaryk's train station, Smichov train station ו-Holesovice train station.
2. תחנת Praha Masarykovo nádraží (באנגלית: Prague Masaryk railway station)
תחנה זו נמצאת ליד כיכר הרפובליקה (náměstí Republiky) באזור העיר החדשה (נובה מסטו). תחנה זו משרתת כיום רק רכבות אזוריות ופרבריות והיא נמצאת בשיפוצים, כך שבעתיד היא תהפוך לקצה של חיבור הרכבת המתוכנן עם שדה התעופה.
3. תחנת הרכבת פראג-הולשוביצה (בצ'כית: Nádraží Praha-Holešovice)
תחנה זו ממוקמת בשכונת הולשוביצה. התחנה נפתחה בשנת 1985 ושימשה במקור כתחנה סופית לרכבות בינלאומיות מהירות שהגיעו ממזרח, אך מאז השלמת ה- Nové sluční ("חיבור חדש") ב-2010, הרכבות הללו מסתיימות בתחנת הרכבת המרכזית.
עם זאת, רכבות בינלאומיות מהתחנה המרכזית הנוסעות צפונה לדרזדן וברלין, כמו גם רכבות בין-אזוריות לצפון-מערב, עדיין מגיעות לכאן.
4. תחנת רכבת פראג-סמיחוב (בצ'כית: Nádraží Praha-Smíchov)
תחנת רכבת זו נמצאת בשכונת סמיכוב. כל הרכבות הנוסעות מפראג לכיוון פילזן ו-Písek עוברות כאן כתחנה הראשונה אחרי התחנה המרכזית. המקום משמש גם כתחנה סופית לרכבות בין-אזוריות המשרתות ערים במזרח צ'כיה.
שימו לב – לתחנה אזור נפרד בשם הרציף הצפוני Praha-Smíchov (רציפים צפוניים Praha-Smichov) שהוא מבחינה טכנית תחנה נפרדת, אם כי היא מוצגת לרוב בלוחות זמנים מקוצרים בשם "Praha-Smíchov"
קווי רכבת מרכזיים שמגיעים לפראג מפולין, גרמניה, אוסטריה והונגריה
חשוב לזכור שהעיר פראג היא יעד רב-שנתי, כך שיש בה תיירים גם בחורף וגם בקיץ. המשמעות היא שמחירי הטיסות לפראג הם (פחות או יותר) קבועים כל השנה ואפילו יחסית יקרים. אז מה עושים כשלא מוצאים טיסות זולות לפראג? אחת האפשרויות היא לטוס באמצעות טיסה זולה (למשל צ'רטר לסוגיו) לערים אחרות באירופה ומשם להמשיך לפראג ברכבת.
להזכירכם (ראו הסעיף הקודם על הגעה לפראג ברכבת), יש רכבות ישירות מערים רבות באירופה אבל בל נשכח את "רכבת לילה טוב" – רכבת הלילה מאמסטרדם לפראג שפועלת 3 פעמים בשבוע. הרכבת עוברת גם בערים ברלין, אנטוורפן, רוטרדם ודרזדן – מה שאומר שתוכלו לעלות אליה גם בערים אלו ולהתעורר בפראג.
זמן הנסיעה מאמסטרדם הוא 15 שעות, אבל לא תרגישו אותו כי תישנו מצוין (ניתן להזמין תאי שינה עם מיטות מפנקות במיוחד). אבל מה קורה במידה ולא מצאתם מקום על הרכבת הזו או רכבת אחרת? המשיכו לקרוא כי יש עוד פתרון.
הגעה ברכב לפראג באמצעות השכרת רכב ברחבי אירופה
במידה והטיסה לפראג יקרה לכם וגם לא מצאתם רכבת (או שגם היא הייתה יקרה לכם) – תוכלו לשכור רכב באחת ממדינות אירופה השונות ולהגיע איתו לפראג. נא לא לשכוח להצטייד ברישיון נהיגה בינלאומי ולשים לב לדגשים הבאים:
- נדרש שינוי של הפוליסה במקרה ואתם עוברים בין כמה מדינות.
- תיתכן תוספת תשלום במידה ואתם מחזירים את הרכב במקום שבו אחר מהמקום שבו הושכר.
- בחברות השכרה מסוימות תידרשו גם לשלם עמלה על חציית הגבול. עמלה זו מכסה מיסים שונים, ביטוח והוצאות אחרות.
יש לשים לב גם לקטגוריית הרכב ולגבול אותו רוצים לעבור, זאת כי לא כל חברות ההשכרה מתירות לכל קטגוריות הרכב לעבור כל מעבר גבול.
לרוב, השכרת רכב אונליין אינה כוללת את תוספות התשלום למיניהן ויש לשלמן בדלפק השכרת הרכב. בנוסף, במידה ומתכוונים לנסוע בכבישי אגרה בצ'כיה יש לרכוש מדבקה רלוונטית. ניתן לעשות זאת אונליין או בקיוסקים בתחנות הגבול.
היתרונות והחסרונות של נסיעה ברכב לפראג
מכיוון שפראג היא עיר הבירה והעיר הגדולה בצ'כיה – הכבישים אליה וממנה נחשבים למתוחזקים ואיכותיים. למעשה, הנסיעה לפראג נחשבת לקלה ומהירה הודות לכבישים מהירים ובין-עירוניים (פירוט מיד), רק שימו לב למהירות המותרת – 90 ו-130 קמ"ש בהתאמה. יתרון נוסף טמון בעובדה שרוב תחנות הדלק במדינה פועלות במשך שעות ארוכות (לרוב בשעות 08:00-22:00 ובפריפריה עד 16:00).
עם זאת, יש גם חסרונות. למשל: היעדר חנייה במלונות רבים (או חנייה בעיר רק למי שיש לו תו חנייה מקומי), פקקי תנועה והעובדה שיחסית לערים אירופאיות אחרות העיר אינה שטוחה – מה שמצריך כישורי נהיגה (מי אמר זינוק בעלייה?).
בנוסף יש כבישי אגרה רבים ונדרש לרכוש מדבקה מיוחדת לצורך נסיעה בהם וכמובן – העובדה שתחנות הדלק אינן פועלות בלילה ובפריפריה בכלל הן נסגרות מוקדם
דרכי הגישה לפראג מפולין, גרמניה, והמדינות השכנות
למזלכם יש כבישים רבים שמחברים בין פראג לשכנותיה. למשל:
- הכביש המהיר הדרום מזרחי (D1, E50 ו-E65 ) מוביל דרך ברנו ואוסטרבה לפולין ויש ממנו חיבור טוב גם לווינה, ברטיסלבה ובודפשט.
- הכביש המהיר הדרומי (D3, E55) אמנם לא מגיע עד פראג, אבל אפשר להגיע ממנו לעיר דרך Tábor ו- České Budějovice לאוסטריה (לינץ).
- הכביש המהיר דרום-מערבי (D5, E50) מוביל דרך פילזן לגרמניה שם הוא ממשיך כ-A6. הנסיעה לגרמניה מפראג אורכת כשעה וחצי (151 ק"מ).
- צפונה אפשר לנסוע בכביש המהיר D8 (E55) עד לגבול גרמניה. הכביש עובר דרך Ústí nad Labem וממשיך לצפון גרמניה דרך A17 (דרזדן, ברלין, לייפציג)
- לכיוון צפון-מזרח אפשר לנסוע בכביש המהיר D10 ,E65)). כביש זה מוביל לליברץ' בצ'כיה ובהמשך לזיטאו בגרמניה ולערים בפולין.
- מזרחה, נמצא כביש D11 שהושלם לאחרונה (E67) אשר נוסע ל-Hradec Kralove ופולין.
טיפים להשכרת רכב ותנאי חניה בעיר פראג
בגדול, הודות לרישות התחבורתי בפראג (מטרו, רכבת, אוטובוסים וחשמליות) אין צורך לשכור רכב בפראג. אם בכל זאת החלטתם ללכת על האופציה הזו כדאי שתדעו – חלק מסוכנויות ההשכרה פועלות 24/7 אבל רובן לא ומומלץ לברר זאת לפני ההזמנה.
המלצה נוספת היא לאסוף את הרכב מסוכנויות השכרה בשולי העיר או בשדה התעופה, זאת כדי להימנע מנהיגה במרכז העיר הפקוק.
והמלצה אחרונה למי שמתעקש – שכרו רכב חשמלי ולא רק בגלל איכות הסביבה. רכבים מסוג זה מאפשרים לכם לחנות בחינם בעיר העתיקה, כולל באזורי חנייה בתשלום.
איך להגיע לפראג מאירופה במעבורת או סירה?
פה לצערנו נכונה לכם אכזבה. למרות שפראג נמצאת על גדותיו של נהר הוולטאבה, אי אפשר להגיע אליה בשייט ממדינות אחרות באירופה. כנראה שהנהר לא מספיק עמוק בכדי לאפשר זאת.