אולי תשמחו לדעת אבל נכון למרץ 2024 בצ'כיה השכר הממוצע הוא כ-46,013 קרונות צ'כיות לחודש ברוטו (36,330 קרונות צ'כיות נטו). שכר זה הוא קצת יותר מכפול משכר המינימום שעודכן בינואר 2024 ועומד על 18,900 קרונות צ'כיות או 112.50 קרונות צ'כיות לשעה.
כמובן שפראג מעצם היותה עיר הבירה היא גם המרכז הכלכלי והעסקי והמשכורות בה (נכון לרבעון הרביעי של 2023) גבוהות יותר: 55,039 קרונות צ'כיות ממוצע שנתי. אזורים נוספים בצ'כיה שנהנו ממשכורות גבוהות הם מרכז בוהמיה (46,535 קרונות צ'כיות בשנה) ודרום מורביה (45,569 קרונות צ'כיות בשנה).
מה נחשבת משכורת טובה בצ'כיה?
ככלל, כל משכורת שהיא מעל השכר הממוצע נחשבת טובה. אבל כמובן שצריך לקחת בחשבון את אורח החיים, רמת ההוצאות ומקום המגורים. לדוגמה, יוקר המחיה בפראג יהיה גבוה יותר מאשר בברנו, אוסטרבה או באזורים הכפריים. המקומיים טוענים ש-50,000 CZK לחודש מספיקים כדי לחיות בעיר, אבל ייתכן ויידרשו התאמות ופשרות. למשל, מגורים דירה מרוחקת ממרכז העיר
מתכננים כעת את החופשה שלכם?
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בפראג. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
- חוויית התיאטרון השחור
- ארוחת ערב ימי הביניים עם שתיה בלי הגבלה
- ערב של שייט על הנהר בפראג
- תיאטרון היברניה בפראג מציג: מופע אגם הברבורים
- שייט וארוחת ערב על סירת זכוכית פתוחה
- שייט לילי על נהר הוולטאבה כולל אוכל
- שעה וחצי של מופע התיאטרון השחור
- כניסה לבית העירייה הישן ולשעון האסטרונומי
- כניסה למוזיאון החושים
יתרה מזאת – כל משכורת שהיא יותר מ-70k CZK היא נהדרת ומבטיחה איכות חיים, במיוחד לרווקים שחיים לבד. אם לא לוקחים בחשבון בעלות על רכב או מצבים בריאותיים, האדם הממוצע אמור גם להיות מסוגל לחסוך בהכנסה זו. משכורת שנתית ממוצעת של 70,000 קרונות צ'כיות מחוץ לעיר ילך יאפשרו אפילו להתפנק. וכן, זה אפשרי כי בצ'כיה יש כאלה שמרוויחים הרבה מעל הממוצע.
למשל, מנכ"לים מרוויחים כ-180,000 קרונות צ'כיות בשנה, מנהלי פיתוח כ-160,000, מנהלי טכנולוגיות מידע כ-140,000 ודירקטורים כ-138,000 קרונות צ'כיות בשנה. גם מנהלי מפעלים גומרים יפה את החודש עם כ-133,000 קרונות צ'כיות ואפילו "סתם" מנהלים – רק 128,000 קרונות צ'כיות בשנה.
סוגרים את רשימת המשכורות הגבוהות בצ'כיה הם מנהלי כספים (122,000 קרונות צ'כיות בשנה), מנהלי מכירות (121,000), מנהלי לוגיסטיקה (120,000) ומנהלי מוקדים טלפוניים עם 114,000 קרונות צ'כיות בשנה. והנה ההוכחה באנגלית שכדאי להיות מנהלים בצ'כיה:
כמה מילים על מיסים
כאשר מחשבים את השכר ואת יוקר המחיה בצ'כיה, צריך תמיד להכניס למשוואה גם את המיסים. ובצ'כיה זה ממש קל כי מס ההכנסה הוא אחיד (15%). המיסים העקיפים המשתנים הם ביטוחי בריאות וביטוח לאומי, אבל שניהם ביחד נעים לרוב סביב 15%. למעשה, עובד במשרה מלאה משלם כ-20% מס
צ'כיה – סיפור הצלחה כלכלי
אולי זה לא אומר לכם הרבה אבל אנחנו ממליצים לכם להמשיך לקרוא מסיבה אחת: מאחורי המספרים האלו יש סיפור הצלחה כלכלי שיגרום לכם לחייך. בצ'כיה יש מדיניות כלכלית מכוונת שקבעה יעד שהוא כלכלי והומניטרי בו-זמנית: שכר המינימום יהיה לפחות 40% מהשכר הממוצע בצ'כיה
הצ'כים יכולים לחכך ידיים בהנאה, כי נכון לעלייה האחרונה שנכנסה לתוקפה כאמור בינואר 2018 הם עמדו במשימה : שכר המינימום יהיה ברמה של 40.5% מהשכר הממוצע. אפילו ראש ממשלת צ'כיה תומך בכך
לאחרונה הוא אמר: "עובדים צריכים לקבל שכר הגון עבור עבודתם ויציאה לעבודה צריכה להיות עסק משתלם". למעשה, ממשלת צ'כיה מאמינה שהעלאת שכר המינימום משמשת כמוטיבציה לעבודה, מבטיחה חיים טובים ואיכותיים לציבור העובדים ומחליפה הטבות סוציאליות.
כאמור היעד אינו רק כלכלי אלא גם הומניטרי ומטרתו להעלות את איכות החיים במדינה, למרות שהיא כבר עכשיו נחשבת לגבוהה הודות לשיעורי אבטלה נמוכים ולצמיחה כלכלית יציבה. למעשה, העלאת שכר המינימום הוא חלק ממדיניות שמיועדת להפוך את צ'כיה למדינה אירופאית חזקה כלכלית. זאת למרות שיחסית למדינות אירופאיות אחרות, השכר בצ'כיה עדיין נמוך. ההוכחה מיד:
בינתיים זה מצליח להם ונתונים על הרבעון השני של 2017 מפתיעים לטובה, למשל התמ"ג עלה ב-2.5% לעומת הרבע הראשון של 2017 וב-4.7% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. התחזיות אמנם צפו עלייה אבל מתונה יותר ברמה של 2.3% ו-4.5% בהתאמה, מה שהופך את כלכלת צ'כיה לאחת הכלכלות היחידות באיחוד האירופי שנהנות מצמיחה כלכלית מהירה.
גם יפה וגם חזקה
ומה הקשר לשכר המינימום?
בטח תשמחו לדעת שהצמיחה הכלכלית הצ'כית משפיעה גם על התעסוקה במדינה. למעשה, מספר המועסקים ברבעון השני של 2017 (עוד לפני העלאת שכר המינימום) עלה ב-0.4% וב-1.3% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. כאמור, הציפיות הן שעם העלאת שכר המינימום יעלה שיעור המועסקים במשק הצ'כי אפילו יותר.
עם העלייה באחוז המועסקים נרשמה עלייה בענפים משיקים ברבעון השני של 2017, למשל הצריכה הביתית עלתה ב-1.5% והוצאות משק הבית גדלו ב-1.8%. (4.4% לעומת הרבעון המקביל אשתקד). אבל זה לא הכל כי נרשמה גם עלייה של 6.6% בהשקעות בנכסים. זה זהה לאחוז ההשקעה בנכסים ברבעון הראשון של 2017, אך גבוה ב-7.7% לעומת הרבעון השני אשתקד.
למעשה, עליית שכר המינימום בצ'כיה תורמת לכולם ולא רק לעובדים וגם אתם יכולים ליהנות. כיום ניתן להשקיע בתחומים שונים בצ'כיה (למשל לרכוש נכסים להשקעה, לפתוח סניפים לחברות ישראליות ועוד) וליהנות ממדינה שרק צומחת מבחינה כלכלית. ואגב, דירוג האשראי של צ'כיה זהה לזה של יפן למרות שצ'כיה טרם חגגה יומולדת 30. ואיך אמרו חכמים? העולם שייך לצעירים.
השכר הממוצע בצ'כיה נכון למרץ 2024 הוא כ-46,000 קרונות צ'כיות בחודש.
שכר המינימום בצ'כיה נכון למרץ 2024 הוא 18,900 קרונות צ'כיות.
העלאת שכר המינימום בצ'כיה מבטיחה לעובדים איכות חיים, משמשת כגורם תעסוקתי מדרבן ומחליפה הטבות סוציאליות. כל זה גורם לעליה באטרקטיביות של המדינה.
כיום שכר המינימום מהווה כ-40% מהשכר הממוצע בצ'כיה, מה שמוכיח מדיניות כלכלית יציבה. כשמוסיפים לכך את העובדה שבצ'כיה שיעורי האבטלה נמוכים התוצאה אחת – מדינה שמשלתם להשקיע בה מבחינה עסקית ונדל"נית. לפרטים נוספים על השקעה בצ'כיה לחצו כאן.
קישורים שימושיים
מתוייג ב:
עסקים ונדל"ן