התיאטרון הלאומי בפראג (Národní divadlo) נפתח לראשונה בשנת 1881, ובפעם השנייה בשנת 1883 לאחר שריפה שכילתה אותו כמעט כליל. הן קירותיו החיצוניים והן הפנימיים מרהיבים ביופיים. מיקומו על שפת נהר הוולטאבה וגגו המיוחד משווים לו מראה של יצירת פאר – זהו אחד הבניינים האיקוניים שיש בפראג. מבנה התיאטרון הלאומי הצ'כי מקושט זהב ובתוכו יצירות מופת של ציירים צ'כיים מהמאה ה-19. אתם מוזמנים ליהנות מהעוצמה שלו מבחוץ אבל אתם יותר ממוזמנים להיכנס לאחד ממופעי הדרמה, האופרה או הבלט המוצגים בו וליהנות מחוויית תיאטרון בלתי נשכחת. התיאטרון הלאומי מוכרז כמונומנט תרבותי לאומי בצ'כיה וההיסטוריה שלו נמשכת מאות שנים אחורה.
ההיסטוריה של התיאטרון
ההיסטוריה של תחום התיאטרון בצ'כיה
תחילתו של עולם התיאטרון באיזור שנקרא היום צ'כיה מתוארך למאה ה-12. אז הוצגו כל מיני מחזות בכנסיות השונות בהקשר לטקסים דתיים וחגים שונים (מחזות חג הפסחא וחג המולד, מחזות לזכר קדושים נוצריים, סיפורים מחייהם ועוד). המחזות הוצגו בעיקר בכנסיות ובמנזרים והשחקנים היו כמרים ואנשי דת. גם דמויות נשיות גולמו על ידי גברים והטקסטים הוצגו בלטינית.
החל מהמאה ה-13 גברה ההשפעה של הסביבה החילונית ובנוסף למחזות שהוצגו בכנסיות, הופיעו גם מחזות בידוריים יותר. מחזות אלו הוצגו ברחובות ובשווקים, אך גם בחצרו של המלך ואצלב השני. השחקנים היו בעיקר תלמידי דת, אך גם תלמידים מבתי הספר המקומיים.
מתכננים כעת את החופשה שלכם?
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בפראג. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
- חוויית התיאטרון השחור
- ארוחת ערב ימי הביניים עם שתיה בלי הגבלה
- ערב של שייט על הנהר בפראג
- תיאטרון היברניה בפראג מציג: מופע אגם הברבורים
- שייט וארוחת ערב על סירת זכוכית פתוחה
- שייט לילי על נהר הוולטאבה כולל אוכל
- שעה וחצי של מופע התיאטרון השחור
- כניסה לבית העירייה הישן ולשעון האסטרונומי
- כניסה למוזיאון החושים
הקמת האוניברסיטה במאה ה-14 הייתה בעלת חשיבות רבה ומאותה עת החלו להיכתב מחזות גם בצ'כית, בנוסף ללטינית, כולל מחזות מקוריים. בתקופת הרנסאנס נבנו ארמונות אצולה רבים, שלרוב היו בהם אולמות גדולים עם לפחות שתי קומות, אשר שימשו גם להצגות תיאטרון. עם זאת, הצגות אלו לא היו פתוחות לציבור הרחב, אלא הוצגו רק לאורחיו של בעל הבית.
התיאטרון הראשון שנפתח לקהל הרחב היה V Kotcích בפראג, במקום בו היו בעבר חנויות סוחרים. בשנת 1771 הוצג שם המחזה הראשון בצ'כית – תרגום של מחזה גרמני בשם Prince Honzyk (Kníže Honzyk).
בשנת 1783 נפתח תיאטרון נוסיץ (Nostitz) והוצגו בו בעיקר דרמות גרמניות ואופרות איטלקיות. שנה לאחר מכן נבנה תיאטרון מעץ, שנקרא "הצריף" (Bouda) בכיכר ואצלב, כולו יועד להצגות בצ'כית. בשל קשיים כלכליים הוא נסגר בשנת 1789.
במחצית הראשונה של המאה ה-19 הוקמו כמה אולמות תיאטרון פתוחים מחוץ לחומות העיר (בעיקר בשכונות וינהורדי ונוסלה של ימינו), אשר היו פופולריים במיוחד בקיץ – משום שהיו מאווררים יותר מהתיאטראות הקלאסיים.
ההיסטוריה וההקמה של התיאטרון הלאומי
בשנת 1850 אושרה הקמת ועדה להקמת התיאטרון הלאומי הצ'כי בפראג. הוועדה החלה מייד בגיוס תרומות, והן זרמו מצד האצולה המקומית, אישים בולטים מהחיים החברתיים והתרבותיים, מועדונים וארגונים, קבוצות עובדים ממפעלים שונים וכן מאלפי אזרחים פרטיים.
בשנת 1852 נרכש מגרש על גדת נהר ולטבה, אך תחילת הבנייה התעכבה בשל מחלוקות שונות. כפשרה הוקם תיאטרון זמני, שתוכנן על ידי האדריכל וויטה איגנאץ אולמן והוקם תוך חצי שנה בלבד, בנובמבר 1862. היה בו מקום לכאלף צופים, והוא פעל עד שנת 1883.
בשנת 1865 נערכה תחרות ובה זכה הפרויקט של הפרופסור Josef Zítek שתכנן מבנה בסגנון הרנסאנס האיטלקי הצפוני.
בשנת 1868 הונחו אבני היסוד למבנה. 26 אבנים מאזורים שונים ברחבי הממלכה. מקץ 13 שנים, ב-1881, נפתח לראשונה התיאטרון והמופע הראשון שהוצג בו היה "ליבושה" (Libuše) מאת בדז'יך סמטנה. הוא אף ניצח על היצירה בעצמו למרות שהיה חירש.
לאחר מספר הופעות נסגר התיאטרון לקיץ לשיפוצים אחרונים, אך במהלך העבודות התרשלו הפועלים בכיבוי גחלים, דבר שהוביל לשריפה באותו אוגוסט. האש כילתה את כיפת הנחושת, האולם, הבמה ופסלים שונים.
ב-18 בנובמבר 1883, לאחר הבניה מחדש של המבנה, נפתח התיאטרון מחדש, שוב עם "ליבושה", והוא פעל במשך קרוב ל-100 שנה ללא שיפוצים גדולים.
העיצוב של התיאטרון הלאומי הצ'כי
בתוך מתחם התיאטרון ניתן למצוא יצירות מופת של אמנים צ'כים מהמאה ה-19, המכונים דור התיאטרון הלאומי.
חזית הבניין
בחזית התיאטרון בולטת לוג'יה עם עמודים קורינתיים מעל הכניסה הראשית. מעליה ניצבות פסליהם של אפולו ותשע המוזות. על שני עמודי המדרגות ממוקמים פסלים של טריגות (מרכבות רתומות לשלושה סוסים) עם אלות ניצחון משנת 1911. הטריגות המקוריות, שיצר שנירך, נהרסו בשריפה, ולכן נוצרו מחדש על ידי תלמידיו, הפסלים František Rous, Emanuel Hallmann ו-Ladislav Šaloun.
בלוג'יה עצמה נמצאות פרסקאות המתארות חמישה שירים אלגוריים: "שירת האלים שניתנה לאומה", "שיר האהבה", "שיר האדיקות", "שיר החירות המדוכאת" ו"שיר ההתנגדות". בגומחות בצדי החזית ניצבים פסלי Lumír ו-Záboj של אנטונין ואגנר.
פנים התיאטרון
בתוך התיאטרון, הן בקומת הקרקע והן במסדרון חדרי ההלבשה, ניתן למצוא מספר רב של פסלים, בעיקר פסלי חזה מברונזה, של דמויות תיאטרליות, מעשה ידי פסלים צ'כיים מובילים.
בקומה הראשונה מול אולם המבואה הראשי, נמצאות יצירות אלגוריות של אדולף ליבשר המתארות את התחומים התיאטרליים: בלט, אופרה, אפוס, מלודרמה, אופרטה, קומדיה, דרמה ופארסה. מתחת ללונטות ישנן חמש לוחות זיכרון המציינות אירועים חשובים בתולדות התיאטרון הלאומי. מעל פסלו של נשיא צ'כוסלובקיה לשעבר מסריק נמצא לוח מרכזי המנציח את הקמת המדינה הצ'כית ב-1918. בטקסט המקורי הוזכר הקיסר פרנץ יוזף הראשון שבתקופת שלטונו נבנה התיאטרון.
באולם המרכזי של המבואה, המעוצב בסגנון הרנסאנס ומעוטר בצבעים עשירים, ישנן 14 פרסקאות אלגוריות המתארות את מסעו של הגיבור בארצו מחייו הצעירים ועד מותו. כמו כן, ישנן ארבע יצירות גדולות בנושאי חיים, מיתוס, היסטוריה ושירה הרואית. על התקרה מוצב טריפטיכון: "שקיעה", "תחייה" ו"תור הזהב". בראש המבואה ישנו פסל ברונזה בשם מוזיקה של הפסל יוזף ואצלב מיסלבק משנת 1914.
התקרה
בתקרת האולם מוצגות שמונה אלגוריות לאמנויות: מחול, מימיקה, שירה, ליריקה, אפוס, מוזיקה, ציור, פיסול ואדריכלות. במרכז תלויה נברשת שעוצבה על ידי יוזף זיטק. הנברשת המקורית נהרסה בשריפה, אך פיסות ממנה הוטבעו במדליות זיכרון שנמכרו למימון שיקום התיאטרון. הנברשת החדשה, העתק מדויק של המקור, עשויה ברונזה יצוקה ומוזהבת ויש בה 208 נורות ו-16 הלוגנים המוסתרים בתקרה. גובהה 5.5 מטרים, קוטרה 3 מטרים ומשקלה כמעט שני טון!
התיאטרון הלאומי היה בין מבני התיאטרון הראשונים באירופה שהוארו בחשמל. לפני השריפה הוא הואר בגז, ולאחר מכן הותקנה בו תאורה חשמלית.
השיפוץ של התיאטרון וההתאמה שלו לעת החדשה
שיפוץ ושדרוג התיאטרון נשקלו מאז שנות החמישים של המאה העשרים. העבודות החלו בשנות ה-70 ובשנת 1981 הוטל הפרויקט על מכון הפרויקטים של פראג והפרויקט שונה בהתאם לתכנונו של האדריכל קארל פראגר שהשפיע בעיקר על מראה הבמה החדשה של התיאטרון הלאומי.
הבמה החדשה מחוברת למבנה שבתוכו מועדון שחקנים, מסעדה ובית קפה. מבנה המסעדה מחובר למתחם הניהולי והתפעולי, הכולל חדרי הלבשה לשחקנים, חדר ישיבות, חדר חזרות גדול ומרתף טכני בן חמש קומות לציוד ואחסנה.
במהלך השיפוץ המבנה נשמר בקפדנות, חיצונית ופנימית, מלבד התאמות קלות במתחמים הסמוכים לו. חלקים מהמבנה, כולל התיאטרון הזמני ובית שולץ נהרסו ונבנו מחדש.
3 ק"ג זהב שימשו לקישוטי החוץ והפנים, ולכן התיאטרון מכונה לעיתים "הקפלה המוזהבת". באזורים שחוו שחיקה גבוהה, הוחלף הזהב הרך במתכת עמידה יותר בצבע זהה. לאחר השיפוץ, נותרו 986 מושבים באולם, ומקומות העמידה בוטלו. ב-18 בנובמבר 1983 נחנך התיאטרון מחדש עם המופע "ליבושה".
ב-18 בנובמבר 2008, לציון 125 שנה לפתיחת התיאטרון הלאומי ולסיום השלב הראשון של שיפוצים הכרחיים, נערך יום חגיגי שבו נפתח הבניין כולו לציבור הרחב. באירוע זה נחנך גם פסל החזה של גוסטב שמורנץ שניהל את התיאטרון ביד רמה בין השנים 1900–1922.
הרפרטואר הנוכחי של התיאטרון
התיאטרון הלאומי של פראג מציע רפרטואר עשיר ובו עשרת מופעים בתחומי האופרה, הבלט והדרמה. האופרות המוצגות הן לרוב קלאסיות, עם יצירות פופולריות כמו יעקובין ורוסלקה מאת דבוז'אק, ריגולטו, אאידה ולה טרוויאטה מאת ורדי. בין מופעי הבלט ניתן למצוא את מוגלי מאת סבובודה, "רומיאו ויוליה" מאת פרוקופייב, כרמן, סינדרלה ויצירות נוספות של שייקספיר וצ'ייקובסקי.
כדי להתעדכן ברפרטואר הנוכחי ובמועדי ההופעות, מומלץ לבקר באתר הרשמי של התיאטרון הלאומי של פראג. שם תוכלו למצוא מידע עדכני על המופעים, לרכוש כרטיסים ולהתעדכן באירועים מיוחדים.
מידע שימושי
- האתר הרשמי
- סיורים מודרכים בתיאטרון
- מיקום
- שעות פתיחה:
- שני-שישי: 9 בבוקר – 18 בערב
- שבת: 10 בבוקר – 16 בערב
קישורים שימושיים
מתוייג ב:
אטרקציות | מקומות ואתרים | פנאי ובידור | תרבות