כמעט כל מי שהיה בפראג או מתכוון להגיע לשם יבקר כנראה בכיכר הרפובליקה (Náměstí Republiky).
כיכר זו ממוקמת באתר של החפיר לשעבר בין העיר העתיקה והחדשה. השטח הפתוח הגדול ליד מרכז העיר מימי הביניים פשוט הזמין את בנייתם של מספר מבנים משמעותיים בתחילת המאה העשרים, כגון בית העירייה (Obecní dům) ליד מגדל האבקה (Prašná brána), בית היברניה (Dům U Hybernů) והמבנה Jiří z Poděbrad. חלק גדול מהכיכר הוא כיום מדרחוב המחבר בין שני מרכזי הקניות הגדולים, קניון פלדיום וקניון קוטבה.
כיכר אחת, שמות רבים
עם זאת, לא רבים יודעים על שם איזו רפובליקה נקראת כיכר הרפובליקה, בעיקר לאור העובדה שבמקום הייתה כיכר כבר מתקופת ימי הביניים שהחליפה שמות כמו גרביים. למשל:
מתכננים כעת את החופשה שלכם?
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בפראג. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
- חוויית התיאטרון השחור
- ארוחת ערב ימי הביניים עם שתיה בלי הגבלה
- ערב של שייט על הנהר בפראג
- תיאטרון היברניה בפראג מציג: מופע אגם הברבורים
- שייט וארוחת ערב על סירת זכוכית פתוחה
- שייט לילי על נהר הוולטאבה כולל אוכל
- שעה וחצי של מופע התיאטרון השחור
- כניסה לבית העירייה הישן ולשעון האסטרונומי
- כניסה למוזיאון החושים
- עד שנת 1916 הכיכר נקראה כיכר Josefské ע"ש הכנסייה הסמוכה Josefa.
- בשלוש השנים הבאות הכיכר נקראה בני שמות שונים: כיכר Kapucínské ע"ש מנזר Capuchin שנמצא בפינת רחוב Na Poříčí וכיכר Francis Joseph I.
- בשנת 1919 עם ההכרזה על עצמאות צ'כוסלובקיה היא קיבלה את השם כיכר הרפובליקה.
- בשנים 1940-1945 הכיכר נקראה Hybern Square.
- היום: נמסטי רפובליקי.
האמת שאפשר להבין את הבלבול כי מאז 1918 פראג הייתה תחת השלטון של 7 רפובליקות שונות:
- 1918-1920 – הרפובליקה הצ'כו-סלובקית
- 1920-1938 – הרפובליקה הצ'כוסלובקית
- 1938-9 – הרפובליקה הצ'כו-סלובקית
- 1945-1960 – הרפובליקה הצ'כוסלובקית
- 1960-90 – הרפובליקה הסוציאליסטית הצ'כוסלובקית
- אפריל 1990 –הרפובליקה הפדרלית של צ'כוסלובקיה
- אפריל 1990 ועד ימינו – הרפובליקה הפדרלית של צ'כיה.
לפניכם הסבר קצר שיעזור לכם להבחין בין רפובליקה, פדרציה ורפובליקה פדרלית.
אז מה זה רפובליקה?
רפובליקה היא שיטת ממשל שבה השלטון נקבע ע"י האזרחים לתקופה קצובה לרוב באמצעות בחירות. מקור המילה הוא בביטוי הלטיני "res publica" שמשמעו "עניין הציבור", כך שרפובליקה היא בעצם הממשל שמאפשר שליטה במדינה מסוימת ע"י חלק גדול מהעם.
הבדל זה הסביר הפילוסוף קריסטול באופן הבא: דמוקרטיה מייצגת את רצון העם בעוד רפובליקה מייצגת את הקונצנזוס. חשוב לזכור שלמרות שאופן בחירת השלטון נעשה לרוב באמצעות בחירות, רפובליקה אינה בהכרח דמוקרטיה וההפך הוא הנכון כי יש דמוקרטיות שאינן רפובליקה. למשל, המשטר באנגליה מבוסס על דמוקרטיה, אבל השליט (מלך או מלכה) אינו נבחר באופן ציבורי וכהונתו אינה מוגבלת בזמן. רפובליקה למעשה היא מערכת ערכים שמסדירה את היחסים בין האזרח לשלטון, כלומר קובעת מהם חובותיו וזכויותיו של כל צד.
מה זה פדרציה?
פדרציה היא שיטת ממשל שמאגדת חלקים שונים במדינה (למשל מחוזות בעלי אוטונומיה כלשהי) לכדי ישות פוליטי. מצד אחד נשמרת האוטונומיה ומצד שני חלק מהסמכויות (לרוב סמכויות בעלי חשיבות לאומית כמו יחסי חוץ, בטחון וכלכלה) ניתנות לשלטון המרכזי. המשמעות היא שכל מדינה שחברה בפדרציה יש רשויות שלטוניות וחוקים, אך בתחומים לאומיים שנמצאים בסמכות השלטון הפדרלי המרכזי הן מוגבלות. כלומר, הן לא יכולות לחוקק חוקים חדשים שסותרים חוקים קיימים או לשנות חוקים קיימים. המשמעות היא שהבעיה המרכזית של שלטון מסוג זה הייתה ונשארה מידת העצמאות של המדינות, למשל האם כל מדינה יכולה לפרוש מהפדרציה ואם כן באיזה תנאים. ארצות הברית של אמריקה היא הדוגמה המובהקת ביותר של ממשל מסוג זה.
אז מה זה רפובליקה פדרלית?
רפובליקה פדרלית היא שילוב של רפובליקה ופדרציה, כלומר מדובר בשיטת ממשל שבה מדינות מסוימות מוותרות על עצמאותן וריבונותן לטובת שלטון משותף מרכזי. לרוב ברפובליקה פדרלית השלטון המרכזי אחראי על התחום הצבאי (צבא משותף), החוקתי (החוקה משותפת וכל המדינות כפופות לה) והכלכלי, כך שלכל המדינות אחידות מבחינת מטבע, מכסים, ריבית וכו'. עם זאת, לרוב למדינות השונות ניתן חופש פעולה בתחומים שונים כמו בריאות, חינוך, תשתיות ועוד ולכל מדינה עיר בירה משלה. לכן, ברפובליקה פדרלית הפרלמנט מורכב משני בתים. הבית העליון מעניק ייצוג שווה לכל מדינה, אבל הבית התחתון מעניק ייצוג יחסי לפי גודל האוכלוסייה של המדינה הספציפית.
למשל, בצ'כיה הבית העליון נקרא סנאט והבית התחתון נקרא בית הנבחרים ומייצג 14 מחוזות. המשמעות היא אחת – חוקים חדשים צריכים לעבור את אישור שני הבתים כדי שלא להפלות את המחוזות הקטנים.
קישורים שימושיים
מתוייג ב:
מקומות ואתרים