השעון האסטרונומי בפראג – הסבר מקיף ומפורט

דף הבית » השעון האסטרונומי בפראג – הסבר מקיף ומפורט

ad Turquoise-prague

השעון האסטרונומי בפראג – הסבר מקיף ומפורט

הידעתם? השעון האסטרונומי בפראג הוא השעון העתיק בעולם שעדיין עובד, כך שהוא מייצג הלכה למעשה את תרבות ימי הביניים באירופה – תרבות שמציגה את הכבוד שרחשו האנשים אז לכוחות הטבע ובייחוד לגרמי השמיים. מבחינתם זה היה הביטוי של הסדר האלוהי בעולם.

בשם אותו טרנד הוקמו שעונים דומים בערים אחרות באירופה (שטרסבורג, פדואה ונורוויץ לדוגמה) אבל הם לא שרדו.

חשוב לציין שהשעון בפראג הוא לא הכי עתיק בעולם (יש שניים שקדמו לו), אבל הוא היחיד שעדיין פועל.


תכנון טיולים באנר

לא בכדי הוא מקור לגאווה מקומית ונחשב למייצג של ההיסטוריה הצ'כית העשירה, את ההישגים המדעיים ואת המסורת האמנותית של המדינה.

airalo ad

השעון האסטרונומי בפראג – הרבה יותר משעון

השעון מודד 3 סוגי זמן שונים: זמן גריניץ' (הזמן הגרמני) שמוצג באמצעות ספרות רומיות וכולל 24 שעות, זמן לפי השעון הצ'כי הישן שמצוין בספרות גותיות ומתחיל כל יום בשקיעה וזמן כוכבי. השעון מראה גם את גרמי השמים הנוכחיים כולל המזל האסטרולוגי הרלוונטי.

בסיכומו של דבר השעון מראה את השעה, את החודש ואת השנה. השעון הוצב בכיכר סטורמסצקה בחזית בית העירייה הישן ב-9.10.1410 ועדיין כוחו במותניו.

העובדה שהשעון שרד את פגעי הזמן בזמן ששעונים אחרים באירופה לא עמדו בכך, מהווה בעיני תושבי פראג בכלל וצ'כיה בכלל הוכחה לעמידותם הלאומית, לכוחם ולעושרם.

מסיבות אלו ואחרות (שיפורטו בהמשך) – השעון משמש לאורך השנים לא רק כדי לדעת את השעה, אלא גם כסמל של תור הזהב התרבותי המקומי וכיצירת מופת בתחום האדריכלות, ההנדסה והעיצוב הגותיים.

השעון האסטרונומי בפראג – המנגנון ומופע הפסלים

המנגנון של השעון מורכב מכמה חלקים:

  • חוגה – מציגה את מצב השמש והירח בשמיים. אגב, זהו השעון האסטרונומי היחיד בעולם שמציג את מצב הירח.
  • לוח שנה – מציג את עונות השנה
  • פסלים – מסמלים תכונות שונות, למשל שלד שמסמל את המוות, קמצן עם שק מטבעות שמסמל את רדיפת הבצע, טורקי שמסמל את הכופרים אויבי הכנסייה ועוד.
  • תצוגת בובות – כוללת את 12 השליחים של ישו, היסטוריון, מלאך, אסטרונום, פילוסוף ותרנגול זהב.

חשוב לזכור שהמנגנון של השעון נחשב לפשוט יחסית וכולל 3 גלגלי שיניים: לגלגל המזלות (כולל 365 שיניים), לשמש (366 שיניים) ולירח (379 שיניים).

המשמעות היא שאורך כל יום בשעון הוא 23.9 שעות, אבל הזמן לפי הירח הוא 24.8 שעות ומשך החודש הוא 29.5 ימים. התוצאה היא שלמרות העיצוב, האמנות והיופי של השעון – הוא לא מדויק בכל הנוגע לתנועות ומיקומים של עצמים שמיימיים ובהתאמה – חישוב הזמן.

עם זאת השעון נבנה ועוצב כ-200 שנה לפני שהוכח שהארץ מקיפה את השמש, כך שהוא עוצב בהנחה שהשמש מקיפה את הארץ לאורך היום. לכן כל צבע מסמל שלב אחר ביום: כחול לבוקר, כתום לשקיעה ולזריחה, שחור ללילה וכו'. השמש כמובן צהובה והירח כסוף/שחור.

השעון מצלצל כל שעה עגולה מ-09:00-21:00 וכולל מופע בחמישה שלבים:

  • שלב ראשון -פעמוני השעון מדנדנים
  • שלב שני – הפסלים יוצאים לדרכם מסביב לשעון באופן קינטי, כלומר השלד מדנדן בפעמון, הקמצן מנופף בשק הכסף, הטורקי אף הוא מנענע בראשו והיוהרה מתבוננת במראה שהיא אוחזת בידה.
  • שלב שלישי – בצד התחתון של השעון מופיעים ההיסטוריון, המלאך, האסטרונום והפילוסוף.
  • שלב רביעי – החלונות מעל לשעון נפתחים ו-12 השליחים של ישו נעים במעגל (בשעה 12:00 בלבד).
  • שלב חמישי – קרקורו של תרנגול הזהב. לפי אגדה אורבנית אחת (יש עוד ומיד נפרט על כך), הקרקור הראשון של הבוקר מגרש מהעיר את הרוחות הרעות שחדרו אליה בלילה.
מבט מקרוב על כמה מבובות התצוגה של השעון האסטרונומי
מבט מקרוב על כמה מבובות התצוגה של השעון האסטרונומי

מי באמת בנה את השעון האסטרונומי בפראג ומתי?

בעבר האמינו כי השעון האסטרונומי נבנה בשנת 1490 על ידי Jan Růže (נקרא גם Hanuš), אך כיום יש הסכמה שזו טעות היסטורית.

למעשה, החלק העתיק ביותר של השעון האסטרונומי (השעון המכני והחוגה האסטרונומית), נוצרו בשנת 1410 ע"י בונה השעונים Mikuláš of Kadaň והפרופסור למתמטיקה ואסטרונומיה יאן סינדל.

מאוחר יותר (ככל הנראה בסביבות 1490) נוספה לוח השנה וחזית השעון עוטרה בפסלים גותיים. פסלי האבן של בעלי החיים עתיקים יותר וכנראה הונחו במקום במאה ה-15. דבר אחד בטוח – בשנת 1552 השעון תוקן על ידי יאן טאבורסקי שהיה אמן בייצור שעונים.

עם השנים נוספו לשעון האסטרונומי עוד אלמנטים: פסלי העץ במאה ה-17, דמויות השליחים במאה ה-18 והתרנגול במאה ב-19.

לגבי השנים המדויקות אין הסכמה עד היום, כך שלא פלא שהשעון הוא מקורן של אגדות אורבניות שונות (פירוט מיד). למעשה, השעון עוצב מחדש פעמיים (ב-1490 ובשנים 1552-7) ושופץ 6 פעמים:

  • ב-1861-5 השיפוצים כללו את הוספת התרנגול ואת שיפור הדיוק של השעון,
  • ב-1912
  • בשנים 1945-8 לאחר שהוא נפגע בשריפה במלחמת העולם השנייה,
  • בשנת 1979 השיפוצים כללו תיקוני צבע ועיצוב,
  • בשנים 1984-6
  • ב-2005 תוקנו חלק מהפסלים במפלס התחתון.

האגדות השונות שנקשרו לשעון האסטרונומי בפראג

לפי אגדה אחת השעון מצא חן בעיני עיריית פראג והיא ביקשה למנוע חיקויים. הפתרון שנמצא היה לעוור את יאן רוז' שבנה את השעון. הוא כתגובה גרם למנגנון השעון להתקלקל והביא להשבתתו במשך 100 שנה. היום יודעים שרוז' לא בנה את השעון, אבל האגדה נשארה.

אגדה אחרת טוענת שבמידה והשעון יתקלקל העיר כולה תסבול מכך. אנחנו לא בטוחים שזוהי רק אגדה, כי במלחמת העולם השניה בניין העירייה נשרף והשעון ניזוק. למעשה, השעון תוקן רק ב-1948 ועד אז סבלה העיר מנחת זרועו של הכובש הנאצי.

בכל מקרה, צפייה בשעון האסטרונומי נחשבת לאטרקציית חובה לכל המבקרים בפראג, במיוחד בשעה 12:00 שאז יוצאות לדרכן כל בובות השליחים.

אנחנו ממליצים להתמקם באחת ממסעדות הכיכר, לצפות משם במופע ולסיים אותו בארוחה צ'כית אותנטית.

Svíčková -מנה צ'כית מסורתית שאתם חייבים לנסות
Svíčková -מנה צ'כית מסורתית שאתם חייבים לנסות

עבודות השיפוץ שחשפו את העבר: מה הסתתר בתוך השעון האסטרונומי של פראג?

בשנת 2018 נערכו שיפוצים רחבים בשעון האסטרונומי ובמגדל. במסגרת השיפוץ השעון נבנה מחדש ע"פ המנגנונים המקוריים שלו משנת 1860. ואל תקלו בכך ראש- מדובר במלאכה מורכבת שמצריכה קטלוג של כל חלקי השעון שנבנה ב-1410.

במסגרת השיפוצים התגלו סודות עתיקים בדמות חפצים שהונחו בקרביו בעבר, למשל פסלי אבן קטנים של בעלי חיים (כלב וינשוף) ומכתב מוסתר בפסל של . St. Thomas הפסל היה כבד יותר משל פסלי השליחים האחרים, לכן הוחלט להעביר אותו במכשירי רנטגן כדי לגלות למה.

התשובה גילתה כאמור מכתב אבל זו רק ההתחלה…המומחים מאמינים שהמכתב הושאר במקום ע"י ,Vojtech Sucharda האיש שהיה אחראי על שיפוץ השעון בשנת 1946 ועל הוספתם של מנגנונים מודרניים.

במכתב הוא מתלונן על תנאי העבודה תחת השלטון הקומוניסטי, מתאר את תוכניותיו הנרחבות יותר לשיפוץ השעון האסטרונומי (שלא בוצעו מעולם) ובעיקר – משבח את היופי של השעון האסטרונומי ואת הערך ההיסטורי שלו.

מסתבר שלשעון האסטרונומי העתיק בעולם שעדיין עובד יש סודות שהן מעבר לידע אסטרונומי ולמדידת השעה.

סיור במגדל השעון האסטרונומי

אם אתם רוצים לחוות את השעון האסטרונומי בפראג באופן ייחודי – למה שלא תצטרפו לסיור במגדל השעון ותחזרו במנהרת הזמן למאה ה-15?

הסיור מתקיים בעונת התיירות בלבד ומתחיל בשעה  09:35, כך שאתם יכולים ליהנות מתצוגת השעון הראשונה של היום שמתקיימת ב-09:00 ולשתות קפה בנחת. באיזה בית קפה לבחור מבין שפע בתי הקפה שבכיכר? את זה אנחנו כבר משאירים לכם.

ותאמינו לנו – כדאי לדייק ולא להסתבך עם השעון שמראה את השעה המדויקת לפי זמן גריניץ', זמן לפי השעון הצ’כי הישן וזמן כוכבי. ואנחנו אומרים – 600 שנה של דיוק צ'כי לא הולכות ברגל. ובטח תשמחו לדעת שהודות לאפליקציה ייחודית אתם יכולים להינות מיתרונות רבים, למשל:

  • לחסוך לעצמכם את התור
  • לשלם במגוון אמצעי תשלום (כרטיסי אשראי כמו ויזה ומסטרקארד ואפילו פייפאל)
  • ליהנות מהנחות בהתאם לגיל המשתתפים בסיור
  • לקבל את הכרטיסים במסרון, במייל או באמצעות האפליקציה
  • לבטל עד 24 שעות לפני הסיור במידה ואתם מתחרטים (אין סיכוי אבל בכל זאת…).
  • ובעיקר – ליהנות מנוף שלא תוכלו לראות משום מקום אחר
תיירים בכיכר השעון בפראג
תיירים בכיכר השעון בפראג

זה רק ספורט גם בשעון האסטרונומי

למעשה, כל שנדרש מכם כדי ליהנות בסיור הוא להביא את הטלפון הנייד שלכם משתי סיבות: כדי לצלם את הנוף המרהיב שנשקף ממרומי המגדל וכדי שיסרקו את ההזמנה שלכם באפליקציה.

אבל זוהי רק ההתחלה כי הסיור כולל הרבה יותר מתצפית. ואגב, אתם יכולים לבחור שלא להגיע למרומי המגדל באמצעות המעלית אלא ברגל, כך שזו הזדמנות גם לעשות קצת ספורט. המדריך בכל מקרה יחכה לכם למעלה ולא יתחיל את הסיור בלעדיכם.

למעשה, בסיור תוכלו ללמוד עוד על ההיסטוריה של השעון ועל המשמעות הייחודית שלו לעיר פראג. וכמובן – לעשות את כל זה מזוית ייחודית, לראות את הקרביים של השעון ולהיווכח בעצמכם שהעולם לא תמיד שייך לצעירים.

כי בינינו – איפה עוד ראיתם שעון בן 600 ש-75% מחלקיו מקוריים, שעדיין עובד ושמושך אליו כ"כ הרבה אנשים?

לאן להמשיך?

אם אתם חושבים שהמוות נמצא רק בשעון האסטרונומי של פראג אתם מוזמנים להיווכח בטעותם. למעשה, במרחק 5 דקות הליכה מכיכר העיר העתיקה אתם יכולים לצפות שוב במוות מקרוב.

בפינת הרחובות Husova  ו Skorepk-נמצא פסלו של זיגמונד פרויד שמסמל דבר אחד – את המאבק המתמיד של פרויד מול מותו שלו.

אז מי שאמר ש"לא תהיה למוות ממשלה" (דילן תומאס למיטב זכרוננו) כנראה לא היה מעולם בפראג. עוד לא הזמנתם כרטיסים לסיור? ליחצו כאן

הפסל של זיגמונד פרויד בפראג
הפסל של זיגמונד פרויד בפראג

השעון האסטרונומי בפראג לא לבד

אם הגעתם עד לכאן והצלחנו לעורר את סקרנותכם לגבי שעונים אסטרונומיים, בטח תשמחו לדעת שהשעון האסטרונומי של פראג הוא לא היחיד. אמנם אמרנו כבר שהוא הכי עתיק ששרד עד היום, אבל הוא לא היה השעון האסטרונומי הראשון בעולם.

קדמו לו השעונים של Su Song (נבנה ב-1092 והעתק שלו מוצג במוזיאון הטבע בלונדון) ושל Giovanni Dondi dell'Orologio. האחרון אגב התנשא לגובה של מטר אחד בלבד. אבל גם הם לא לבד והעולם משופע בשעונים אסטרונומיים כאלה ואחרים.

בצ'כיה לדוגמא יש עוד לפחות 7 שעונים, למשל השעון באולומוץ נחשב לדוגמה נדירה של שעון מהמודל ההליוצנטרי ששלט בעולם עד המאה ה-16.

אחד השעונים האסטרונומיים המעניינים בצ'כיה נמצא בעיר ז'אטץ. השעון המקומי נמצא במוזיאון שמוקדש לבירה (בכל זאת, צ'כיה) ומציג לא רק את השעה, אלא גם את שלבי הייצור של הבירה.

פורסם ב:

מתוייג ב:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top
דילוג לתוכן