הבית הרוקד בשכונת נובי מסטו (Nové Město) בפראג הוא אחד המבנים הידועים ביותר בבירת צ'כיה, אבל צורתו החיצונית המקורית היא רק ההתחלה של סיפור בנייה פתלתל לא פחות.
הקמת הבניין הייתה יוזמתו של נשיא צ'כיה לשעבר וואצלב האוול שהתגורר באזור בילדותו. הוא ביקש להקים מבנה יוצא דופן על מגרש ריק שאיכלס בעבר בניין ניאו-בארוקי, אבל הופצץ בטעות ע"י בעלות הברית במלחמת העולם השנייה.
המטרה הייתה בניין שישמש מרכז לפעילות תרבותית (האוול היה מחזאי וסופר במקצועו) עם ספרייה, גלריות לאמנות, תיאטרון ובית קפה כדי שיתאים למוסדות התרבות מצדו האחר של נהר הוולטובה: התיאטרון הלאומי, אולם המופעים רודולפינום ועוד.
מתכננים כעת את החופשה שלכם?
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בפראג. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
- חוויית התיאטרון השחור
- ארוחת ערב ימי הביניים עם שתיה בלי הגבלה
- ערב של שייט על הנהר בפראג
- תיאטרון היברניה בפראג מציג: מופע אגם הברבורים
- שייט וארוחת ערב על סירת זכוכית פתוחה
- שייט לילי על נהר הוולטאבה כולל אוכל
- שעה וחצי של מופע התיאטרון השחור
- כניסה לבית העירייה הישן ולשעון האסטרונומי
- כניסה למוזיאון החושים
לשם כך האוול גייס לעבודה את האדריכל הקרואטי ולאדו מילוניץ שעיצב את ביתו הפרטי ואת חברת ההשקעות ההולנדית ING. החברה הסכימה לממן את הבנייה בתנאי אחד – שלמיזם יצטרף אדריכל נוסף בעל שם עולמי.
הבן יקיר לי אפרים
היחיד שנענה לאתגר היה האדריכל הקנדי-אמריקאי פרנק גרי (אגב, יהודי כשר שנולד בשם אפרים גולדברג), אחד האדריכלים הבולטים בעולם בסגנון הדה-קונסטרוקטיביזם שעיצב מבנים ידועים נוספים בעולם, למשל מוזיאון גוגנהיים בבילבאו, ספרד.
הבניין הוקם יחסית מהר (שנתיים בלבד) הודות להתערבותו והשפעתו הישירה של הנשיא דאז האוול, אבל עם סיומו ב-1996 הוא הפך לבניין משרדים ולא למרכז תרבות.
השם המקורי של הבניין היה Nationale-Nederlanden, על שם חברת הביטוח ההולנדית שהזמינה את הפרויקט, אך המבנה המעוקל הדומה לזוג רוקד זכה במהירות לשם "הבית הרוקד" או "ג'ינגר ופרד".
הרעיון מאחורי העיצוב
- השראה מתנועת הריקוד: הבית מדמה זוג רוקדים – עם חלק אחד (הבניין ה"נשי") שנראה רך וגמיש, כמו שמלה מסתובבת, וחלק שני (הבניין ה"גברי") שנראה יציב יותר. הכינוי "ג'ינג'ר ופרד" מתייחס לזוג הרקדנים המפורסם ג'ינג'ר רוג'רס ופרד אסטר.
- חדשנות מול מסורת: הבניין עומד לצד בניינים קלאסיים מתקופת הבארוק והארט נובו. מטרתו להבליט את הניגודיות ולשקף את המעבר ההיסטורי של פראג לתקופה מודרנית, אחרי השחרור מהמשטר הקומוניסטי.
- חופש יצירתי: פרנק גרי ידוע בעיצוביו המודרניים והלא שגרתיים. הוא התכוון ליצור מבנה שימשוך תשומת לב, יפעיל דמיון, ויהיה סימן היכר חדשני בפראג.
- חיבור לתרבות העולמית: העיצוב מביא לפרסומה של פראג כעיר פתוחה לחדשנות, יצירתיות ומודרניות.
בעוד שהחלק החיצוני מתאפיין בקווים מעוקלים וצורות לא שגרתיות, עיצוב הפנים של הבניין מתמקד יותר בפונקציונליות. כשתיכנסו לתוכו לא תראו כמעט הבדל בינו לבין בניינים אחרים.
למרות שהבניין זכה בפרסי עיצוב (למשל פרס עיצוב השנה של המגזין טיים), היו מצד שני תושבים ואדריכלים שהביעו ביקורת על כך שהעיצוב המודרני והייחודי של הבניין אינו משתלב בהרמוניה עם הסביבה ההיסטורית והמסורתית של פראג. עם הזמן, הבית הרוקד הפך לאטרקציה תיירותית פופולרית ולסמל של פראג המודרנית והתדמית שלו בקרב המקומיים השתפר.
מה יש בתוך הבניין הרוקד?
בקומה ה-7 של הבניין נמצאת מסעדה צרפתית בשם "גינג'ר ופרד (הומאז' לרקדנים ג'ינג'ר רוג'רס ופרד אסטר) שעושה שימוש במרכיבים מקומיים.
התפריט במסעדה בינלאומי ומשתנה 4 פעמים בשנה, אבל תמיד אפשר ליהנות ממגוון אינסופי של גלידות, מנוף מרהיב למצודת פראג ומאוכל מצוין.
המסעדה נחשבת אידיאלית לארוחות צהריים עסקיות ולארוחות רומנטיות, אבל אם לא תנסו איך תדעו? הנה אתר המסעדה.
שקוף שזה איכותי
בקומת הגג של הבניין נמצא בר שקוף שבו ניתן ליהנות ממשקאות איכותיים ומנוף ייחודי.
המקום נחשב לטוב ביותר בעיר לתצפית על מצודת פראג ועל קו הרקיע העירוני והוא פתוח כל יום בשעות 10:00-24:00 ומומלץ להתעדכן לגבי אירועים שמתקיימים בו.
וגולת הכותרת – מלון הבוטיק Dancing House
בבניין הוקם מלון בוטיק ברמה של 4 כוכבים בן 21 חדרים שכולל בית קפה, בר, מסעדת גג ונוף למצודת פראג.
במלון תוכלו ליהנות מחניה, מדלפק קבלה שפועל 24/7, מדלפק נסיעות עם שירות השכרת רכב, מחנות מתנות, מגישה חופשית לאינטרנט אלחוטי, מחדרי משפחה ומחדרים ממוזגים ללא עישון. וזו רשימה חלקית בלבד…
במלון ניתן ליהנות גם מתפריט תזונה בהתאמה אישית, מיחס ידידותי לחיות המחמד ומחדרים מיוחדים לסובלים מאלרגיות.
אנחנו כמובן ממליצים על הסוויטה האקוסטית הענקית (65 מ"ר) שכוללת 2 חדרי שינה ומתאימה ל-4 אנשים הודות ל-2 מיטות זוגיות גדולות, אבל ההחלטה כולה בידכם. הנה קישור לתמונות המלצות או ביצוע הזמנה.
שאלות ותשובות
את הבית הרוקד בפראג בנה האדריכל פרנק גרי, אחד הארכיטקטים הבולטים בעולם שמתמחה בסגנון הדה-קונסטרוקטיביזם. הוא עיצב מבנים ידועים נוספים בעולם, למשל מוזיאון גוגנהיים בבילבאו, ספרד. ואגב, הוא יהודי כשר שנולד בשם אפרים גולדברג.
המבנה המעוקל של הבניין הזכיר לרבים זוג שרוקד, מה שגרם לקרוא לו על שם הרקדנים המפורסמים גינג'ר ופרד (ג'ינג'ר רוג'רס ופרד אסטר) או בקיצור – "הבית הרוקד".
כן. הבית הרוקד בפראג זכה בפרסי עיצוב רבים שקצרה היריעה למנותם. אחד הפרסים הידועים הוא פרס עיצוב השנה של המגזין טיים!
בהחלט. הבית הרוקד בפראג הוא לא רק אטרקציה אדריכלית ויש הרבה מה לעשות בו. למשל, לאכול במסעדה הצרפתית ""גינג'ר ופרד" שנמצאת בקומה ה-7, ליהנות ממשקאות איכותיים בבר שקוף שנמצא בגג הבניין ואפילו ללון לילה או שניים במלון הבוטיק Dancing House.
קישורים שימושיים
מתוייג ב:
אוכל ושתיה | לינה | מקומות ואתרים