הגולם מפראג – אגדה בת כ-500 שנה על איש המסתורין המוזר ברובע היהודי של פראג

השנה היא 1590, וצללית גדולה של אדם משונה חסר צורה ושקטה כמו רוח רפאים נעה בסמטאות המתפתלות של הרובע היהודי של פראג בלילות האפלים. לא מדובר בבן אדם אבל גם לא בשד או יצור מעולמות אחרים. זהו הגולם של פראג.

הזדמנויות השקעה מעולות בנדלן בצ'כיה - אופקי

מעטים בפראג אינם מכירים את האגדה היהודית המפורסמת ביותר על היצור המוזר שהיה עשוי חימר. היום, כמעט בכל פינה בפראג העתיקה תוכלו לחוש את האווירה המסתורית של אותה תקופה מיוחדת. ברוכים הבאים לעיר המסתורית ביותר בצ'כיה.

אגדת הגולם מפראג

היישוב היהודי היה חלק בלתי נפרד מפראג מאז שהסוחר אברהם בן יעקב תיאר אותה כעיר של אבן וסיד במאה העשירית. עם הזמן הוא הפך לגטו היהודי הגדול ביותר באירופה, ובית הקברות היהודי הישן הוא כיום אחד המונומנטים העתיקים מסוגו בעולם.


תכנון טיולים באנר

בתקופת הרנסנס, בתקופת שלטונו של הקיסר המפורסם רודולף השני, פעל בגטו פראג רבי יהודה ליווא, המהר"ל מפראג. הוא היה בקיא בצורה יוצאת דופן בפילוסופיה, דת ומדעי הטבע, במיוחד במתמטיקה, אסטרונומיה ואסטרולוגיה. הוא שימש כשופט של הקהילה היהודית וכרב הראשי. אגדת הגולם קשורה אליו קשר הדוק. 

airalo ad
מסעדת הגולם בפראג

לילה אחד שמע המהר"ל קול מסתורי שציווה עליו ליצור דמות של אדם מחימר כדי לסכל את עלילות הדם שנפוצו אז באירופה נגד היהודים.

תוך שהוא רותם את כוחות המים, האש והאוויר, הוא יצר את דמות הגולם מחימר מנהר הוולטאבה. הוא החיה אותו באמצעות קלף שבו כתובות היו המילים "אמת" ושהונח בפיו. "קום ולך!" ציווה המהר"ל על היצור.

ליוסל'ה, כפי שכינה אותו הרב, היה כוח עצום והוא עשה מטלות כבדות כמו הבאת מים מהבאר וחיתוך עצים – אך לא יכול היה לדבר או לחשוב על המשימות שהוטלו עליו.

בלילות הסתובב הגולם ברחובות והבטיח את שלומם של התושבים הישנים. הוא מעולם לא אכל, הוא לא שתה, הוא מעולם לא נזקק למנוחה. הרב לאו הוציא את הקלף מפיו של הגולם רק בלילות שישי כי במהלך השבת הקהילה היהודית לא עבדה ולא נזקקה לעזרה.

יום אחד הוא שכח מהגולם, והוא התחיל להרוס כל מה שנקרה בדרכו. לפי האגדה, הידיעה על הגולם המשתולל נאמרה למהר"ל על ידי מספר יהודים בדיוק כאשר קראו בבית הכנסת והמתפללים שרו את מזמור צ"ב בתהילים.

הרב קטע את התפילה ומיהר להוציא את הקלף מפיו של הגולם והגולם הפך לערימת חימר. כשחזר הרב לבית הכנסת, שוב שרו את מזמור צ"ב ומאז ועד היום שרים את המזמור הזה פעמיים בבית הכנסת העתיק של פראג. 

האגדה מספרת גם שהגולם לא הוקם שוב לחיים והמהר"ל הניח את שרידיו בעליית הגג של בית הכנסת החדש-ישן אלטנושויל. הגישה לעליית הגג נאסרה, גרם המדרגות נחסם ורק מעטים העזו לעלות לשם.

בית הכנסת העתיק אלטנוישול בפראג. עם הסולם ששימש לעליה לעליית הגג
בית הכנסת העתיק אלטנוישול בפראג מכיוון רחוב Pařížská. עם הסולם ששימש לעליה לעליית הגג

אם תסתכלו מקרוב על בית הכנסת מרחוב Pařížská, תראו דלת קטנה המובילה לעליית הגג ורק כמה שלבי מדרגות המובילים אליו.

בית הכנסת החדש-ישן אלטנושויל

בית הכנסת החדש-ישן הוא אחד המונומנטים היהודיים העתיקים ביותר שהשתמרו בפראג. הוא מתוארך למאה ה-13 והוא בית הכנסת העתיק ביותר ששרד מצפון לאלפים.

לפי אגדה אחת, לבנייתו נעשה שימוש באבנים מבית המקדש. אין זה פלא שהמבנה, ששרד את מאות השנים ואת אינספור האסונות שקרו סביבו, נחשב למשהו יוצא דופן ומופלא.

הוא שרד גם את השיפוץ של פראג בסוף המאה ה-19, כאשר הגטו היהודי נהרס והוחלף בשדרות הרחבות והמרווחות של הרחובות פאריזסקה, מייסלובה וסירוקה. גם ביתו של המהר"ל מפראג עמד ברחוב סירוקה של היום עד שנת 1897 ועליו סמל אריה, המעטר גם את מצבתו בבית הקברות היהודי הישן בעיר העתיקה.

ניתן לזהות אותו גם לפי פתקי הנייר והאבנים הקטנות שהונחו עליו מתוך אמונה שהרב ימלא את המשאלות הכתובות.

הגולם מפראג בספרות

אגדת הגולם ריתקה גם סופרים. פרנץ קפקא, אגון ארווין קיש, גוסטב מיירינק וחתן פרס נובל לשלום אלי ויזל כולם כתבו על זה. בספרו "בית הקברות של פראג" בחר אומברטו אקו בבית הקברות היהודי הישן כמקום בו נפגשים שלושה עשר מהרבנים הבולטים מרחבי העולם מעל קברו של המהר"ל מפראג בכל מאה שנים.

הגולם מפראג היום ברחבי העיר

Powered by GetYourGuide

ברחבי פראג ניתן למצוא מספר אתרים ופעילויות המוקדשים לאגדת הגולם.

סיורים מודרכים ברובע היהודי

ברחי העיר העתיקה ובמיוחד בעיר העתיקה נערכים סיורים שמתמקדים בהיסטוריה ובפולקלור של הקהילה היהודית בפראג, כולל סיפורים על הגולם. הסיורים לרוב כוללים ביקור בבית הכנסת אלטנוישול, בית הקברות היהודי העתיק והמוזיאון היהודי.

פסלים ומזכרות

פסלי הגולם מפראג וחנוכיות בחנות מזכרות בפראג
פסלי הגולם מפראג וחנוכיות בחנות מזכרות בפראג

ברחבי העיר, במיוחד באזור הרובע היהודי, ניתן למצוא פסלים קטנים, מזכרות וחנויות עם פריטים הקשורים לגולם.

מסעדת הגולם

מסעדת הגולם ממוקמת בלב הרובע היהודי, ברחוב מייזלובה והיא מציעה חוויה קולינרית עם אווירה הקשורה לאגדה. המסעדה פתוחה מדי יום בין השעות 11:30 ל-22:00. לאתר המסעדה.

סיורי מציאות מדומה

ישנם סיורים המשלבים טכנולוגיית מציאות מדומה, המאפשרים למבקרים "לחזור בזמן" לתקופת המהר"ל ולחוות את סיפור הגולם בצורה אינטראקטיבית.

קישורים שימושיים

השכרת רכב בפראג

באנר השכרת רכב

אטרקציות בפראג

Powered by GetYourGuide

מפת המלונות של פראג

 
דילוג לתוכן