וופל קולונדה (Kolonada) – הטעם המתוק של מסורת המרחצאות הצ'כית

דף הבית » וופל קולונדה (Kolonada) – הטעם המתוק של מסורת המרחצאות הצ'כית

ad Turquoise-prague

וופל קולונדה (Kolonada) – הטעם המתוק של מסורת המרחצאות הצ'כית

עיירות הספא בצ'כיה מאופיינות בריח מיוחד שמשלב אגוזים קלויים, וניל וקינמון ומקורו ב"אופלטקי" (Oplatky) – ופלי הספא המסורתיים שכיום מזוהים יותר מכל עם המותג המפורסם Kolonáda.

ופלים אלו הם הרבה יותר מממתק אלא הם חלק בלתי נפרד מההיסטוריה והתרבות של מרחצאות המרפא של צ'כיה, כך שאפשר להבין למה הן הפכו לאחת המזכרות הפופולריות ביותר מצ'כיה.

מהמנזר אל הטיילת: היסטוריה עתיקה

שורשיו של הוופל הצ'כי הדקיק מגיעים הרחק אל המאה ה-18. ההיסטוריה מספרת כי המקור למאפה נמצא במנזר בעיירה טפלה (Teplá), הסמוכה למרחצאות מריאנסקה לאזנה (Mariánské Lázně).

הנזירים נהגו לאפות כאן את לחם הקודש במלקחיים מיוחדים מברזל. עם הזמן הם החלו להוסיף סוכר, תבלינים ואגוזים לבלילה הפשוטה וכך יצרו גרסה מתוקה שהוגשה לאורחים רמי דרג שביקרו במנזר.

נקודת המפנה המסחרית התרחשה בשנת 1856. בשנה זו אופה מקומי בשם קארל בייר (Karel Bayer) הביא את המתכון מהמנזר אל העיר מריאנסקה לאזנה והחל לייצר את הוופלים באופן סדרתי עבור התיירים.

מה שהחל כיוזמה מקומית קטנה הפך במהרה ללהיט בקרב האריסטוקרטיה האירופית שהגיעה לספא. השם היסטוריה והרבה סוכר.

עיירת הספא מריאנסקה לאזנה – כאן הכל התחיל

השם "קולונדה" והמשמעות התרבותית

המותג "Kolonáda" נקרא על שם ה"קולונדות" – אותן אכסדרות עמודים ארוכות ומקורות המאפיינות את ערי הספא בצ'כיה (כמו קרלובי וארי ומריאנסקה לאזנה).

מבנים אלו נועדו לאפשר למבקרים לטייל בחוץ, להגן עליהם מפני הגשם או השמש ולשתות את המים המינרליים ישירות מהנביעות הפזורות לאורכם.

הוופלים נוצרו כתוספת המושלמת לחוויה זו. מכיוון למים המינרליים הנובעים באזור יש לעיתים טעם מתכתי או מלוח, המתיקות העדינה והמרקם הקליל של הוופל נועדו "לשבור" את הטעם הזה בפה לאחר השתייה.

עד היום המחזה האופייני ביותר בעיירות הספא הוא של תיירים המטיילים לאורך הקולונדה, כאשר ביד אחת הם אוחזים ספל חרסינה מיוחד עם המים המינרליים וביד השנייה – ופל עגול וגדול.

סוד הצורה והטעם

הוופל הקלאסי של קולונדה, המכונה "Lázeňské oplatky" (ופל ספא), מתאפיין בצורה עגולה וגדולה ובעובי דק במיוחד.

  • המבנה: הוופל מורכב משני דפים דקיקים ופריכים מאוד המודבקים זה לזה באמצעות מילוי יבש יחסית כדי לשמור על הפריכות שלהם.
  • הטעמים: המילוי המסורתי והפופולרי ביותר הוא תערובת של אגוזי לוז וסוכר, לעיתים עם נגיעות קינמון ווניל. עם השנים המותג הרחיב את ההיצע וכיום ניתן למצוא ופלים במילוי שוקולד, שקדים, וניל ואף גרסאות מודרניות יותר.
  • משולשים: בנוסף לוופלים העגולים והדקים המותג מייצר גם "משולשי ופל" (Lázeňské trojhránky). אלו הם למעשה גושי ופל הבנויים משכבות רבות של דפים ומילוי קרם עשיר יותר (קקאו או אגוזים) הנחתכים לצורת משולשים ומצופים לעיתים בשוקולד בצדדיהם.

הדרך המומלצת ביותר לאכול את הוופל העגול היא כשהוא חם. בדוכני הרחוב בערי הספא מחממים את הוופלים הטריים על פלטה מיוחדת לפני ההגשה, מה שמעצים את הארומה של התבלינים והופך את המילוי לרך ומנחם.

ופל עם מעמד

החשיבות של הוופלים הללו למורשת הצ'כית היא כה רבה עד שהם זכו להגנה רשמית. האיחוד האירופי העניק לוופלים המיוצרים באזור את מעמד ה-PGI (כינוי גיאוגרפי מוגן).

המשמעות היא שרק ופלים המיוצרים במריאנסקה לאזנה על פי המסורת המקומית זכאים לשאת את השם הרשמי "Mariánskolázeňské oplatky".

כיום המותג Kolonáda (השייך לחברת Opavia) הוא האחראי המרכזי על מסורת זו. המותג ממשיך לייצר את הוופלים באריזות הקופסה המפורסמות (לרוב עם איורים של בתי הספא ההיסטוריים) ומפיץ את טעמה של צ'כיה ברחבי העולם.

פורסם ב:

מתוייג ב:

Scroll to Top