העיר העתיקה של פראג מפורסמת בארכיטקטורה היפה שלה. אבל יש את פני השטח אותם אפשר לראות ממבט ראשון ואת מה שמתחת לפני השטח.
לפי האגדה, מתחת לעיר שוכן מבוך של מעברים תת-קרקעיים עתיקים המחברים את פראג העתיקה מקצה לקצה. המשיכו לקרוא כדי לגלות אם יש לפחות גרעין של אמת באגדה הזו. רמז: הכל בגלל הוולטאבה וכן, בפראג האגדות הופכות למציאות.
הוולטאבה מכה שנית (ושלישית…)
נהר הוולטאבה הוא מרכיב עיקרי של פראג וההיסטוריה שלה. לאורך ההיסטוריה של פראג, במהלך העונה הגשומה הנהר שטף את העיר. אזורים רבים בפראג היו כל הזמן תחת איום הרס וחיי האנשים היו בסכנה. זו הייתה בעיה עקבית לאורך רוב ההיסטוריה של פראג.
מתכננים כעת את החופשה שלכם?
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בפראג. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
- חוויית התיאטרון השחור
- ארוחת ערב ימי הביניים עם שתיה בלי הגבלה
- ערב של שייט על הנהר בפראג
- תיאטרון היברניה בפראג מציג: מופע אגם הברבורים
- שייט וארוחת ערב על סירת זכוכית פתוחה
- שייט לילי על נהר הוולטאבה כולל אוכל
- שעה וחצי של מופע התיאטרון השחור
- כניסה לבית העירייה הישן ולשעון האסטרונומי
- כניסה למוזיאון החושים
אחרי כל כך הרבה שיטפונות קטסטרופליים (בעיקר השיטפון של שנת 1342 שהרס את גשר יהודית והצריך את בניית גשר קארל), התושבים החליטו שצריך לעשות משהו והעלו רעיון מהפכני – להעלות את פראג.
בשנת 1344 זה קרה והעיר פראג צמחה ב-3 מטר לפחות. הקרקע של כל כביש וחצר מולאה בהררי אשפה ושאריות חומרי בנייה. זה אמנם עזר נגד ההצפות שעדיין מאיימים על העיר, אבל הותיר חצי מפראג קבורה מתחת לאדמה.
הקשר היהודי של פראג התת-קרקעית
לחדרים התת-קרקעיים יש הרבה היסטוריה מאחוריהם שכן הם היו מתחת לאדמה מאז 1344. משפחות רבות באותה תקופה השתמשו בהם לאחסון או כחדרי מגורים נוספים ואפילו כבתים. כ-70 בתים שלמים מסוג זה נחשפו עד כה, אבל מאמינים שיש עוד הרבה.
לאורך השנים היו לחללים התת-קרקעיים גם מטרות אחרות, למשל, בית סוהר כולל תאי צינוק ועינויים, מקלט, בית חולים צבאי ועוד
במהלך מלחמת העולם השנייה אנשים יהודים רבים הסתתרו במבנים התת-קרקעיים הללו מפני הכיבוש הנאצי. המשפחות שהסתתרו בתת-הקרקע אף יצרו רשת מנהרות שהם חפרו בין כל החדרים התת-קרקעיים. למעשה, הייתה רשת שלמה של מנהרות שחיברו את משפחות הפליטים.
למרבה הצער כמעט כל המנהרות הללו מולאו ונחסמו בתקופת המשטר הקומוניסטי בפראג, כך שכיום כבר אין קשר בין אזורים שונים של העיר התת-קרקעית. הסיבה העיקרית לכך טמונה בעובדה שלכל בניין יש בעלות נפרדת.
המנהרות של פראג חוזרות לחיים
חלקם מהחללים התת-קרקעיים גם שימשו במהלך השנים לצורך שימושים שונים, למשל: בונקרים או מרתפים כצפוי אבל גם חללים לתערוכות אמנות, ספא בירה (בכל זאת פראג), תאי שירותים ועוד.
חלקם לא עמדו במבחן הזמן וקרסו, אבל גם כיום מתחת לעיר יש עיר אחרת ואתם מוזמנים להכיר אותה. יש בפראג מגוון רחב של סיורים משולבים עם עוד דברים שכוללים כניסה אל העולם האפל שמתחת לרחובות הסואנים של היום. הנה כמה דוגמאות על קצה המזלג:
- סיור מודרך של כשעתיים בעיר עתיקה, בתת הקרקע מימי הביניים ובמרתפים החשוכים
- סיור מודרך על רוחות רפאים, אגדות מימי הביניים ומרתפים. כשעה וחצי
- סיור מודרך בן שעתיים וחצי על ההיסטוריה של הקומוניזם וביקור בבונקר גרעיני
- ועוד ועוד…
טיפים לביקור (רמז: לא חייבים לשלם)
שימו לב שמטבע הדברים הסיורים הללו נערכים בכל מזג אוויר וגם לאחר רדת החשיכה. וודאו זאת טרם ההזמנה. והמלצה מאיתנו – הצטיידו בסוודר. קר שם למטה.
חשוב לזכור עם זאת שלא חייבים מדריך כדי ליהנות. אמנם אין הרבה מרחבים תת קרקעיים בולטים שבהם תוכלו לטייל לבד בפראג, אבל זה בהחלט אפשרי. רובם הם כיום גלריות, מסעדות או מלכודות תיירים והשאר בדרך כלל לא נגישים.
והנה רשימה חלקית של מקומות שתוכלו להגיע אליהם בחינם: החללים שמתחת לברים U Kunštátu ו- Las Adelitas, של המסעדות Golden Kettle ו- Pasta Fresca וכן מועדון הסטודנטים K4.
לחוות את העולם התחתון
רוב הסיורים התת-קרקעיים בפראג נמשכים לפחות שעה ומתרכזים באזור של כיכר העיר העתיקה, כך שאתם לא צריכים להרחיק לכת מהמרכז כדי לגלות חוויות חדשות.
למשל, מתחת לבניין העירייה הישן תוכלו לראות את הכלא שבו הוחזקו אסירים בשל אמונתם הדתית, לרבות המטבחים, מבשלות הבירה (בכל זאת פראג שוב) וחללי עיבוד העורות שבהם הועסקו האסירים.
אבל אם תהיו בחלל התת-קרקעי מתחת לשעון האסטרונומי המפורסם תוכלו לשמוע את התיירים למעלה: את הצעדים שלהם, את הדיבורים שלהם ואפילו את קריאות ההתפעלות במגוון של שפות.
קישורים שימושיים
מתוייג ב:
אטרקציות