מצודת וישהארד- כל מה שרציתם לדעת ולא העזתם לשאול

מצודת וישהראד

מצודת וישהארד (Vyšehrad) בפראג אולי מפורסמת פחות ממצודת פראג שנמצאת בצידו השני (המזרחי) של נהר הולטאבה, אבל היא מעניינת ומרתקת לא פחות. אני מזמינה אתכם לצאת איתי למסע בחלק הלא מוכר של פראג. מבטיחה שלא תצטערו ויש סיכוי לא רע שאפילו גם תרוויחו. מסוקרנים? המשיכו לקרוא.

הזדמנויות השקעה מעולות בנדלן בצ'כיה - אופקי

קצת היסטוריה על קצה המצודה

מאמינים שמצודת וישהראד נבנתה במהלך המאה ה-10 פשוט כי אין תיעוד היסטורי (לפחות לא ממקור מהימן) לפני זה. המשמעות היא שהמצודה הזו היא לא רק המצודה הראשונה שנבנתה בפראג, אלא מקום היישוב הראשון שהוקם בתחום שייקרא מאוחר יותר העיר פראג.

הייתי אומרת שיש בעובדה הזו כדי לתת למצודה זכות ראשונים, אבל פרנסי העיר פראג חשבו אחרת ממני. למעשה, המצודה והאזור שמסביבה סופחו לתחומי העיר פראג רק ב-1883 כחלק משכונת "פראג 2" – מה שמוכיח שתמיס (אלת הצדק ההיסטורי שידועה בקוצר הראייה שלה) הייתה עיוורת גם הפעם.


תכנון טיולים באנר

עם זאת, כנראה ראשוני פראג צדקו כי משמעות השם וישהראד היא פשוט – "הטירה העליונה". אבל זכות הראשונים שמורה למצודה גם מבחינה אחרת – פה נבנתה הרוטונדה הראשונה בפראג במאה -11.

airalo ad

זכות הראשונים

ורק לשם ההשוואה – מצודת פראג אמנם הוקמה במאה ה-9, אבל עד המאה ה-12 היא כללה רק 2 כנסיות (כנסיית פאולוס ופטרוס הקדושים ששודרגה למעמד בזיליקה בשנת 2003) ומנזר. עם זאת, גם לאחר שהוקמה מצודת פראג ויושבה ע"י שושלת פשמישל ששלטה בצ'כיה מאות שנים, מצודת וישהראד לא ירדה מגדולתה והמשיכה להוות מרכז חשוב.

יתרה מזאת – במחצית השנייה של המאה ה-11, Vratislav II שהיה המלך הראשון של בוהמיה, העביר את מקום מושבו ממצודת פראג למצודת וישהארד והאחרונה שופצה כדי לשמש כמעון המלכותי. אבל לא לעולם חוסן, כי בערך ב-1140 הנסיך Soběslav החזיר את מרכז השליטה למצודת פראג.

מצודת וישהארד עוברת ידיים

רק במאה ה-14 כאשר קארל ה-4 (מלך בוהמיה ה-4 שהפך לקיסר של האימפריה הרומית הקדושה) עלה על כס השלטון והפך את מצודת פראג למה שהיא היום- מצודת וישהראד איבדה את חשיבותה כוללת הבזיליקות לסנט פול ולפטרוס הקדוש שנמצאות בה.

עם זאת, קרל לא נטש את המצודה אלא חידש אותה באמצעות ביצורים חדשים, שני שערים וארמון מלכותי. אבל מצד שני הוא לא נגע בבזיליקות של פטרוס ופאולוס. למעשה, הטירה ננטשה רק ב-1448 לאחר שחייליו של מלך בוהמיה ייז'י מפודבראדי כבשו את פראג.

במאה ה-17 אמנם נעשה שיפוץ במצודה בסגנון של מבצר בארוק בידי בית המלוכה ההבסבורגי, אבל היא לא שימשה למטרותיה המקוריות אלא כמרכז אימונים של הצבא האוסטרי. מאוחר יותר היא גם הייתה חלק מחומות העיר.

האגדה על מצודת וישהארד

בפראג כמו בפראג, כל מקום הוא סיפור אגדה ומצודת וישהארד אינה יוצאת מן הכלל. המקומיים יכולים להישבע שהדוכס קרוק (Krok) הקים את המקום כשחיפש מושב בטוח יותר לעצמו. הוא הגיע לסלע תלול מעל נהר הולטאבה, התאהב בו מיד והורה לכרות יער כדי לבנות בו את הטירה שעליה חלם.

האגדה האורבנית גם מספרת שהנסיך Křesomysl כלא פה את האביר Horymír משום שפגע במכרות הכסף, אבל האביר קפץ עם סוסו מעל חומות המצודה ישר לתוך נהר הולטאבה. קצת לא הגיוני גאוגרפית, אבל לכו תתווכחו עם אגדות אורבניות.

Powered by GetYourGuide

מצודת וישהארד כיום

המראה הנוכחי של המצודה היא תוצאה של שיפוץ שנעשה במקום בשנת 1841, כך שנותרו ממנה רק שלושה אלמנטים מקוריים מימי הביניים:

  • שער Špička
  • חלקים מהגשר הרומנסקי
  • מגדל התצפית הידוע בשם Libušina lázeň) Libuše's Bath)

גם כיום יש מה לעשות במקום, זאת כי המקום הפך לפארק ציבורי שמהווה אתר פופולרי לבילויים ולחגיגות. למשל, המקומיים אוהבים ובצדק לחגוג כאן את ערב ראש השנה האזרחית ולא בשדרת ואצלב העמוסה. אבל לא רק הם, זאת כי ברחבי האזור יש מגוון פסלים ששוחרי אמנות ישמחו לראות.

ברחבי הפארק יש מגוון פסלים של הפסל הצ'כי Myslbek שנחשב לאבי הפיסול הצ'כי המודרני, למשל: פסלם של ליבושה ופרמשיל, הזוג המלכותי הצ'כי שהתיישב במאה ה-8 בוישהארד, פסלו של הקדוש ואצלאב ועוד פסלים של דמויות צ'כיות מיתולוגיות.

הקשר הישראלי של מצודת וישהארד בפראג

אם אתם חובבי ציונות ואדריכלות בכלל תעופו פה. למשל, כנסיית פאולוס ופטרוס הקדושים נבנתה בסגנון רומנסקי בשנים 1070-1080, נבנתה מחדש אחרי שנשרפה בסגנון גותי ואח"כ בסגנון ניאו-גותי. וזה עוד בלי לדבר על הפסיפסים והוויטראז'ים שלה שהם יצירת אמנות לכל דבר ועניין.

עם זאת, גולת הכותרת של הביקור במקום הוא בית הקברות בסגנון ארט-נובו. בית הקברות המקומי הוא מקום מנוחתם האחרון של צ'כים מפורסמים, למשל דבוז'אק, קארל צ'אפק (האיש שטבע את המילה "רובוט") ואלפונס מוכה.

רוב השמות כמובן לא יגידו לכם דבר, אבל שם אחד בטח יצלצל מוכר – סמטנה, המלחין שכתב את היצירה "מולדובה" (סימפוניה אחת מתוך מחרוזת שנקראת "מולדתי") שעליה מבוססת המנגינה של ההמנון שלנו "התקווה".

אפשרות השקעה באזור מצודת וישהארד

בנוסף, העובדה שמצודת וישהראד נמצאת בתחומי רובע פראג 2 הופכת אותה להרבה יותר אטרקטיבית לביקור. הרובע כולו נחשב ליעד נדל"ני נחשק, כך שאני ממליצה לבקר במצודה במסגרת סיור לאיתור נכסים להשקעה בעיקר בשכונת וינוהראדי (vinohrady).

שכונת וינוהראדי בפראג 2
שכונת וינוהראדי בפראג 2

שכונה זו נמצאת במרחק הליכה ממרכז העיר והודות לעובדה שהיא כוללת רשת של רחובות קטנים – היא נחשבת למוקד חיי הלילה העירוניים ויש בה שפע של מועדונים, מסעדות, פאבים ועוד.

וכמו בשאר פראג – גם כאן הביקוש גובר על ההיצע כך שמחירי השכירות יחסית גבוהים, במיוחד בדירות שקרובות לתחנות מטרו. וזה עוד לפני שלוקחים בחשבון את עליית מחירי השכירות בפראג רבתי – כ-50% מאז 2014.

Powered by GetYourGuide

מה צופן העתיד למצודת וישהארד?

כמו בשאר תחומי החיים אין לדעת מה צופן העתיד ואתם יודעים למי ניתנה הנבואה. עם זאת, בתחום הנדל"ן המומחים מעריכים שמחירי הדירות בפראג רק ימשיכו ויעלו – מה שאומר שרכישת דירה בעיר באזורי הביקוש (ופראג 2 ביניהם) היא השקעה בטוחה לטווח ארוך.

המשמעות היא שאת מצודת וישהראד בפראג כנראה לא תצליחו לרכוש (פשוט כי יש נכסים שלא עומדים למכירה), אבל לגבי נכסים אחרים ברובע "פראג 2" זה בהחלט אפשרי. ובינתיים, למה שלא תבקרו במצודת וישהארד כדי להכיר את ההיסטוריה הצ'כית מקרוב? החוויה מובטחת וגם הרבה ערך מוסף בדמות היסטוריה של האמנות ושל הנצרות. אז קבענו? הכניסה חופשית.

קישורים שימושיים

השכרת רכב בפראג

באנר השכרת רכב

אטרקציות בפראג

Powered by GetYourGuide

מפת המלונות של פראג

 

תגובות

2 תגובות על “מצודת וישהארד- כל מה שרציתם לדעת ולא העזתם לשאול”

  1. נשמע מקטם מעניין מאוד. שומרת לפעם הבאה

    1. תמונת פרופיל של פראג בלוגר
      פראג בלוגר

      אכן מקום מעניין. ספרי לי איך היה כשתחזרי 🙂

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן