המטבח הצ'כי הוא שיקוף מושלם של ההיסטוריה והגיאוגרפיה של מרכז אירופה. זהו מטבח "מנחם", עשיר, כבד לעיתים שמבוסס באופן מסורתי על חומרי גלם מקומיים שיכלו להישמר בחורפים הקרים: בשרים, תפוחי אדמה, כרוב ושורשים.
למרות ההשפעות החזקות מהמטבחים השכנים (בעיקר האוסטרי, הגרמני וההונגרי), המטבח הצ'כי פיתח זהות ייחודית משלו שבה הרוטב והתוספת חשובים לא פחות מהמנה העיקרית ויוצר חוויה קולינרית עשירה, משביעה ומלאת מסורת.
הדרך הכי טובה להכיר את המטבח היא באמצעות ארוחה בבתים של משפחות מקומיות, אבל אם לא הצלחתם למצוא מארחים בתקופת שהותכם במדינה – הנה כמה המלצות מאיתנו. והמלצה ראשונה – הדקו חגורות ולא כי אנחנו ממריאים. פשוט לא תישארו במשקל הזה עוד הרבה זמן.
מרקים: היסוד של כל ארוחה צ'כית
בצ'כית נהוג לומר ש"מרק הוא היסוד" (Polévka je grunt), כך שארוחת צהריים מסורתית כמעט תמיד תיפתח במרק סמיך ומחמם. אבל איזה מרק? כאן הבחירה קשה ולפניכם 2 אפשרויות מיני רבות.
מיד נמשיך עם הכתבה אבל רגע לפני כן:
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בפראג. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
- חוויית התיאטרון השחור
- ארוחת ערב ימי הביניים עם שתיה בלי הגבלה
- ערב של שייט על הנהר בפראג
- תיאטרון היברניה בפראג מציג: מופע אגם הברבורים
- שייט וארוחת ערב על סירת זכוכית פתוחה
- שייט לילי על נהר הוולטאבה כולל אוכל
- שעה וחצי של מופע התיאטרון השחור
- כניסה לבית העירייה הישן ולשעון האסטרונומי
- כניסה למוזיאון החושים
מרק שום (Garlic Soup / Česnečka)
זוהי אחת המנות המפורסמות והאהובות ביותר. למעשה מדובר במרק צח שעשיר בטעמי שום עזים. המרק מוגש לרוב עם קרוטונים, גבינה מותכת ולעיתים גם עם ביצה או נתחי בשר מעושן.
המרק הזה נחשב בצ'כיה לתרופת פלא נגד הנגאובר וכמחזק טבעי, כך שאנחנו ממליצים לבדוק אם זה נכון אחרי סיור של טעימות בירה או ספא בירה.

מרק קוליידה (Kulajda / Creamy Mushroom and Dill Soup)
מרק סמיך ומיוחד שמקורו בדרום בוהמיה ומבוסס על שמנת, פטריות יער, תפוחי אדמה והרבה שמיר טרי. המאפיין הייחודי של המרק הוא ביצה עלומה המונחת במרכז המרק ומשתלבת עם הטעמים החמצמצים-מתוקים.
המנות העיקריות: בשר, רוטב ומסורת
המטבח הצ'כי הוא גן עדן לאוהבי בשר. הבשר הפופולרי ביותר הוא החזיר ואחריו עוף ובקר. ברווז ואווז נחשבים אף הם פופולריים, בעיקר באירועים חגיגיים. לפניכם כמה מנות בשריות מעוררות תאבון במיוחד.
גולאש צ'כי (Czech Goulash / Guláš)
בעוד הגולאש ההונגרי הוא מרק, הגולאש הצ'כי הוא תבשיל קדרה סמיך מאוד. הגרסה המקומית עשויה מנתחי בקר ברוטב כהה ועשיר בבצל ופפריקה. המנה מוגשת כמעט תמיד לצד כופתאות בצק ולא עם תוספות אחרות.

סביצ'קובה (Marinated Beef Sirloin / Svíčková na smetaně)
רבים רואים במנה הזו את "מלכת המטבח הצ'כי". מדובר בנתחי בקר (סינטה) שהושרו ובושלו בבישול ארוך ומוגשים ברוטב עשיר וסמיך של שמנת וירקות שורש.
המנה מוגשת באופן מסורתי עם "קנדליקי" (כופתאות) ומעוטרת בקצפת, ריבת חמוציות ופלח לימון. השילוב בין הבשר המלוח לריבה המתוקה הוא סימן ההיכר של המנה, ובינינו – זה מה שהופך אותה לממכרת במיוחד.
שניצל (Schnitzel / Řízek)
השניצל הצ'כי דומה מאוד לאחיו הוינאי הידוע, אך לרוב הוא עשוי מחזיר (Vepřový řízek) או עוף (Kuřecí řízek). השניצל המקומי מוגש באופן מסורתי לצד סלט תפוחי אדמה קר (Bramborový salát) ולא עם צ'יפס.

וופשו-קנדלו-זלו (Roast Pork with Dumplings and Sauerkraut / Vepřo knedlo zelo)
זוהי המנה הלאומית הבלתי רשמית של צ'כיה. השם הוא קיצור של המרכיבים: חזיר צלוי (Vepřová), כופתאות (Knedlíky) וכרוב (Zelí). הכרוב יכול להיות כבוש או טרי, לבן או אדום, כל עוד הוא מאזן את השומניות של הבשר הצלוי.
התוספת שלא מוותרים עליה: הקנדליקי
אי אפשר לדבר על אוכל צ'כי בלי להזכיר את הקנדליקי (Dumplings / Knedlíky). אלו אינן כופתאות במובן המוכר של המרק, אלא מעין "לחם" מאודה ורך שנועד לספוג את הרטבים העשירים של המנות העיקריות. בשביל לסבך את העניין קיימים שני סוגים עיקריים של כופתאות:
- כופתאות לחם (Houskové knedlíky): כופתאות שעשויות מקמח ושמרים (ולעיתים חתיכות לחם יבש), כך שהן אווריריות וסופגות מצוין כל רוטב.
- כופתאות תפוחי אדמה (Bramborové knedlíky): כופתאות דחוסות יותר שעשויות ממחית תפוחי אדמה.

אוכל רחוב ונשנושים
הרחובות של פראג וערים אחרות מציעים מגוון של מאכלים מהירים וכבר פירטנו פה, אבל הנה כמה תזכורות:
- גבינה מטוגנת (Fried Cheese / Smažený sýr): נתח עבה של גבינה (בדרך כלל אדם או גאודה), מצופה בפירורי לחם ומטוגן בשמן עמוק. המנה מוגשת בצלחת או בתוך לחמנייה עם רוטב טרטר.
- נקניקיות (Sausages / Klobása): הנקניקיות נמכרות בדוכנים בכיכרות העיר, לרוב בתוך לחמנייה או על מגש קרטון עם חרדל ולחם בצד.
קינוחים ומתוקים
המטבח הצ'כי מצטיין (לצערו של המשקל שלנו) גם במאפים. לפניכם כמה דוגמאות:
- טרדלניק (Chimney Cake / Trdelník): אף על פי שמקורו המדויק של המאכל שנוי במחלוקת (יש לו שורשים הונגריים-טרנסילבניים) הוא הפך לסמל התיירותי של פראג. זהו בצק שמרים המלופף סביב גליל לוהט, מצופה בסוכר ואגוזים.
- כופתאות פרי (Fruit Dumplings / Ovocné knedlíky): כופתאות מבצק רך הממולאות בפירות עונתיים (שזיפים, משמשים, תותים), מבושלות במים ומוגשות עם חמאה מומסת, סוכר ופרג טחון או גבינת "קווארק" מגורדת. זוהי לעיתים קרובות מנה עיקרית ולא רק קינוח.

תרבות הבירה
הבירה (Beer / Pivo) היא חלק בלתי נפרד מהמטבח ומהתרבות של צ'כיה. הצ'כים הם שיאני העולם בצריכת בירה לנפש, כך שלא בכדי הבירה בצ'כיה זולה ממים. (לא מאמינים? ההוכחה כאן)
הבירות המפורסמות הן הפילזנר (Pilsner) שמקורה בעיר פילזן ולצידה בירות כהות ומתקתקות יותר. בירה נחשבת לליווי הטבעי והנכון ביותר למנות הבשר הכבדות והמלוחות, כך שהיא לא רק פינוק אלא ממש הכרח קולינרי.
למידע נוסף, מתכונים והמלצות, בקרו באתר של נהוראי סבן – http://tasteforlife.co.il/
קישורים שימושיים
מתוייג ב:
אוכל ושתיה






