גשר קארל בפראג: 515 מטרים של היסטוריה, אגדות ומסתורין

דף הבית » גשר קארל בפראג: 515 מטרים של היסטוריה, אגדות ומסתורין

ad Turquoise-prague

גשר קארל בפראג: 515 מטרים של היסטוריה, אגדות ומסתורין

גשר קארל בפראג (Karlův most) הוא אולי הגשר המפורסם ביותר מבין הגשרים בפראג.

הגשר קיבל את שמו כי קיסר רומא קארל ה-4 הניח את אבן הפינה במקום ב-9.7.1357 ב-05:31, תאריך שאף מונצח במגדל הגשר העתיק בצד של העיר העתיקה: 135797531.

  • 1357 – שנת הבנייה
  • 7- חודש הבנייה
  • 9 – יום הבנייה
  • 0531 – שעת הבנייה שנבחרה ע"י אסטרולוגים ונומרולוגים

ההיסטוריה של גשר קארל

האדריכל היה פטר פרלאר שעיצב גם את קתדרלת ויטוס הקדוש. זה היה הגשר היחיד מעל הוולטאבה בפראג עד 1841.


תכנון טיולים באנר

לגשר 16 קשתות. שני מגדלים – האחד בנוי בסגנון הרנסנס ומתוארך למאה ה-16, והשני בסגנון גותי מאוחר ומתוארך לשנת 1464 כל אחד מקצה אחר של הגשר.

גשר קארל בלילה

בין העמוד השישי לשביעי נמצא צלב שאמור לסמן את המקום בו הושלך יוחנן הקדוש לוולטאבה בהוראת מלך בוהמיה ואצלב הרביעי בשנת 1393.

אורכו של גשר קארל הוא 515 מטר ורוחבו 9.5 מטר. מידות אלה נקבעו במטרה לאפשר מעבר של 4 כרכרות רתומות לסוסים בו זמנית.

בנייתו של גשר צ'ארלס (קרל בצ'כית) הסתיימה רק במאה ה-15 והוא תוכנן במקור למעבר של כרכרות מהגדה האחת לשניה.

גשר קרל סבל לאורך השנים מנזקים שונים, בעיקר בגלל שטפונות, אבל האגרה שנגבתה עבור השימוש בו שימשה לתחזוקה ולבנייתו מחדש.

האגדה מספרת שהגשר חזק במיוחד הודות לביצים שעורבבו במלט במהלך בנייתו. הכל יכול להיות כשמדובר בתקופה בה החקלאות המסורתית שלטה במסחר המדינתי.

עד המאה ה-19 גשר קרל היה הגשר היחיד שחיבר בין שתי גדות נהר הולטובה, כלומר מהעיר העתיקה בפראג 1 (Staré Město) לרובע הקטן (Malá strana). מכיוון שהשימוש בגשר היה כרוך בתשלום אגרה והוא היה הגשר היחידי בעיר – קופת העירייה התעשרה רבות בזכותו.

גשר קארל

הפסלים שעל גשר קארל

לאורכו של גשר קרל נמצאים 30 פסלים של קדושים נוצריים ושל שליטי צ'כיה בעבר, רובם נוצרו בתחילת המאות ה-17 וה-18. היום אלו כבר רק העתקים והפסלים המקוריים נמצאים במוזיאון הלאומי של פראג. רוב הפסלים נוצרו בהוראת מוסדות פראג חשובים, מנזרים ואנשים פרטיים. 

הפסל העתיק ביותר הוא זה של יוחנן הקדוש מנפומוק, שהפך לקדוש מעונה כאשר המלך ואצלב הרביעי זרק אותו מהגשר אל הוולטאבה בשנת 1393. הפסל, מאת יאן ברוקוף, הושלם בשנת 1683. המקום האמיתי ממנו הקדוש הושלך לעבר הנהר מסומן היום בצלב פליז על קיר הגשר. האגדה מספרת שאם תניחו שם את היד בצורה כזו שתגיע לאחד הכוכבים המשאלה שלכם תתגשם.

פסל של יוחנן מנפומוק, גשר קארל
פסל של יוחנן מנפומוק, גשר קארל

הפסל היקר ביותר על הגשר הוא כנראה הפסל של הקדושה לוטגארדיס (Luitgard) מאת בראון. הפסל היה רק ​​בן 26 בשנת 1710 כשהשלים את עבודתו, המתארת ​​קדוש עיוור מנשק את פצעיו של ישו.

לפי האגדה אביר בשם ברונצוויק יצא למצוא אריה חי לסמל שלו. במסעו הוא מצא חרב בלתי מנוצחת, שנקברה מאוחר יותר בגשר קארל. לפי האגדה, החרב תיחשף רק בעת צרה של האומה הצ'כית. הפסל המקורי ניזוק במהלך מלחמת שלושים השנים ונמצא היום במוזיאון הלאומי. עותק שלו נוצר על ידי לודוויק שימק ב-1884.

אחד הפסלים הפחות מוכרים של גשר קארל חבוי בראש חדר המדרגות במגדל של הגשר בצד העיר העתיקה. הוא מתאר סוהר ומאמינים שהוא מתחילת המאה ה-15.

הפסל הבולט ביותר בגשר קארל עבורנו הוא פסלו של ישו עם הכתובת בעברית "קדוש, קדוש, יהוה צבאות".

האגדה מספרת שיהודי שהואשם בביזוי הצלב נדרש להוסיף לפסל הצלוב כתובת בזהב וזו התוצאה.

פסל על גשר קארל

פסל פופולרי נוסף הוא פסלו של הקדוש יאן מנפומוק ובעיקר כף רגלו. לפי האמונה הנוצרית נגיעה ברגל מבטיחה הגשמת משאלות. את רשימת כל הפסלים והמיקום שלהם תוכלו לראות כאן.

העובדה שהגשר סגור לתנועת כלי רכב הופכת אותו לחגיגה אחת גדולה: מוזיקאים, אמני רחוב, דוכנים ומה לא. אמנם תנועת המבקרים בו רבה אבל כגודל התנועה כך עומק החוויה.

בנוסף, גשר קרל משמש כנקודת תצפית פופולרית על אתריה השונים של פראג כמו מצודת פראג, קתדרלת ויטוס הקדוש וגבעת פטרין. זהו גם מקום פופולרי להצעות נישואין.

גם חובבי האדריכלות לא מוותרים על הגשר מסיבה אחת – הוא משלב בהרמוניה סגנון בארוקי וסגנון גותי. מומלץ לבקר כאן בשעות הבוקר המוקדמות או בשקיעה אם אתם רוצים להימנע מההמונים.

למעשה, עם השנים גשר קרל הפך להיות סמלה המסחרי של העיר פראג ונחשב לאטרקציית חובה. או במילים אחרות – שום ביקור בפראג אינו שלם ללא ביקור בגשר הזה.

אם אתם כבר שם אל תפספסו ביקור ברובע הקטן בעיר העתיקה, באי קמפה הסמוך או באחת האטרקציות הללו:

Powered by GetYourGuide

פורסם ב:

מתוייג ב:
|

Scroll to Top
דילוג לתוכן