עוגת המרלנקה (Marlenka) היא הרבה יותר מסתם קינוח צ'כי. היא סיפור של מסורת, הגירה והצלחה עסקית מסחררת.
מדובר בעוגה ייחודית משכבות של דבש וקרמל שמקורה במתכון משפחתי ארמני עתיק, אך הודות לאיכותה הפכה לאחד המותגים המזוהים ביותר עם המטבח הצ'כי המודרני. המשיכו לקרוא וגלו את הסוד הכי מתוק של צ'כיה.
היסטוריה ומקורות
הסיפור של מרלנקה מתחיל עם גבורג אבטיסיאן (Gevorg Avetisyan), יזם ממוצא ארמני. בשנת 1995 בעקבות המצב הפוליטי והביטחוני בארצו הוא להתגורר בעיר פרידק-מיסטק (Frýdek-Místek) במוראביה.
בהתחלה הוא עסק בתחומים אחרים, אך בשנת 2002 מתוך צורך כלכלי וגעגוע לטעמי הבית, הוא התחיל לאפות עוגות דבש לפי מתכון משפחתי מסורתי ולמכור אותן לבתי קפה מקומיים. ההצלחה הייתה מיידית והצ'כים התאהבו בעוגה המתוקה.
מיד נמשיך עם הכתבה אבל רגע לפני כן:
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בפראג. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
- חוויית התיאטרון השחור
- ארוחת ערב ימי הביניים עם שתיה בלי הגבלה
- ערב של שייט על הנהר בפראג
- תיאטרון היברניה בפראג מציג: מופע אגם הברבורים
- שייט וארוחת ערב על סירת זכוכית פתוחה
- שייט לילי על נהר הוולטאבה כולל אוכל
- שעה וחצי של מופע התיאטרון השחור
- כניסה לבית העירייה הישן ולשעון האסטרונומי
- כניסה למוזיאון החושים
כבר אחרי שנה הקים אבטיסיאן יחד עם אחותו את חברת "מרלנקה אינטרנשיונל", כאשר השם "מרלנקה" נבחר כמחווה מרגשת לשתי הנשים החשובות בחייו – אמו ובתו. שתיהן נושאות את השם הזה.
סוד הקסם: רכיבים וייצור
המרלנקה היא וריאציה של עוגת הדבש המפורסמת (המוכרת במזרח אירופה כ"מדוביק") אך היא מתאפיינת במרקם וטעם ייחודיים.
העוגה מורכבת משכבות דקיקות של בצק דבש שביניהן נח קרם עשיר. קרם זה מבוסס לרוב על חלב מרוכז מקורמל (ריבת חלב) וחמאה. את העוגה נוהגים לעטר באגוזי מלך כתושים או בפירורי קקאו.
אחד המאפיינים הבולטים ביותר של המרלנקה הוא חיי המדף הארוכים שלה, זאת למרות שלא נעשה בה שימוש בחומרים משמרים מלאכותיים. בזכות אחוז הדבש הגבוה והרכב הבצק הייחודי, העוגה יכולה להישמר טרייה בטמפרטורת החדר למשך כ-90 יום ואף יותר מכך בקירור.
כיום הייצור נעשה במפעל מודרני ומתקדם בפרידק-מיסטק המשתמש בפסי ייצור אוטומטיים לחלוטין, זאת כדי לעמוד בביקוש ההולך וגובר.
הצלחה עולמית
מה שהתחיל כעסק ביתי קטן הפך לאימפריה של מתוקים. החברה מייצאת את מוצריה ליותר מ-50 מדינות ברחבי העולם כולל ישראל, ערב הסעודית, קוריאה הדרומית ועוד.
מלבד עוגת הדבש הקלאסית עם האגוזים וגרסת הקקאו, החברה מייצרת כיום גם כדורי דבש, רולדות, "נפוליאונים" וחטיפים נוספים. בשנת 2018 דווח כי החברה מייצרת כ-2.5 מיליון עוגות בשנה.
מתכון: עוגת דבש בסגנון מרלנקה (להכנה ביתית)
המתכון התעשייתי המדויק הוא סוד מסחרי שמור, אך ניתן להכין בבית גרסה קרובה מאוד (וטעימה להפליא) המבוססת על העקרונות של עוגת המדוביק הארמנית/רוסית.
מצרכים לבצק:
- 100 גרם חמאה
- 2 כפות גדושות דבש
- 2 ביצים
- 1 כוס סוכר
- 1 כפית סודה לשתייה
- 3 כוסות קמח לבן
מצרכים לקרם:
- 200 גרם חמאה רכה (בטמפרטורת החדר)
- 1 פחית חלב מרוכז ממותק ומבושל (ריבת חלב / Dulce de leche) – כ-400 גרם
- חופן אגוזי מלך קצוצים דק (לקישוט ולהכנסה בין השכבות לפי הטעם)
אופן ההכנה:
- הכנת הבצק: ממיסים בסיר כפול (באט מארי) את החמאה, הדבש והסוכר עד שהסוכר נמס והתערובת אחידה וחמה.
- מוסיפים את הביצים תוך כדי ערבוב מהיר (כדי שלא יתבשלו) וממשיכים לבשל כדקה.
- מוסיפים סודה לשתייה ומערבבים. כאשר התערובת תתחיל להקציף ולהלבין מעט יש להסיר מהאש.
- מוסיפים בהדרגה את הקמח ולשים עד לקבלת בצק רך וגמיש (שאינו נדבק לידיים). אם הבצק דביק מוסיפים עוד מעט קמח.
- מחלקים את הבצק ל-6 עד 8 כדורים שווים.
- מרדדים כל כדור לעלה דק מאוד על נייר אפייה מקומח.
- אופים כל עלה בנפרד בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות למשך כ-3 עד 5 דקות עד להזהבה עמוקה. (שימו לב: העלים נאפים מהר מאוד).
- מוציאים ומיישרים את הקצוות בעזרת צלחת או רינג (שומרים את השאריות בצד לקישוט). מצננים את העלים.
- הכנת הקרם: מקציפים את החמאה הרכה עד שהיא בהירה ואוורירית. מוסיפים בהדרגה את ריבת החלב וממשיכים להקציף עד לקבלת קרם אחיד ויציב.
- הרכבה: מניחים עלה ראשון, מורחים שכבת קרם דקה, ומפזרים מעט אגוזים (אופציונלי). חוזרים על הפעולה עם כל העלים.
- ציפוי: מורחים את שארית הקרם על דפנות העוגה וחלקה העליון. טוחנים את שאריות הבצק האפוי ששמרנו לפירורים דקים, מערבבים עם אגוזים טחונים ומצפים את כל העוגה.
- המתנה: זהו השלב הקשה ביותר כי יש להניח לעוגה לעמוד (עדיף בטמפרטורת החדר או במקרר) לפחות 12 שעות. רצוי אפילו 24 שעות. בזמן הזה העלים סופגים את לחות הקרם, מתרככים והופכים למקשה אחת נימוחה וטעימה.
בתיאבון!
קישורים שימושיים
מתוייג ב:
אוכל ושתיה






