הפיה הירוקה בצ'כיה: מסע אל מזקקות האבסינת והטעמים המיוחדים של המשקה

דף הבית » הפיה הירוקה בצ'כיה: מסע אל מזקקות האבסינת והטעמים המיוחדים של המשקה

ad Turquoise-prague

הפיה הירוקה בצ'כיה: מסע אל מזקקות האבסינת והטעמים המיוחדים של המשקה

לאחר שנים של חרם בינלאומי וייצור לשיווק המוני, מזקקות קטנות של אבסינת בצ'כיה מחזירות למשקה את הכבוד האבוד – מה שהופך את צ'כיה למדינה שעומדת בחזית הרנסנס של המשקה שזכה לכינוי "הפיה הירוקה".

אמנם המשקה אבסינת, שנאסר לשתייה ברוב העולם בראשית המאה העשרים, עדיין נאבק בסטיגמה שהודבקה לו למרות שמרבית האיסורים שהוטלו עליו בשנים האחרונות הוסרו. בצ'כיה הרימו את הכפפה ומזקקות רבות חוזרות לייצר אבסינת באמצעות שיטות זיקוק מסורתיות.

ובינתיים בצ'כיה…

אחת המזקקות שעושות זאת היא מזקקת Žufánek ב- Boršice u Blatnice שהחלה לייצר ב-2018 את St. Antoine – מותג האבסינת המקומי שאותו ניתן ללגום במיטב הפאבים בפראג.


תכנון טיולים באנר

הסיבה לכך נעוצה בעובדה שבצ'כיה דובקים בתהליך המסורתי לייצור אבסינת שכולל השרייה של לענה (המשקה נקרא ע"ש החומר אבסינתין שנמצא בצמח הלענה), אניס ושומר (לעיתים גם עשבי תיבול נוספים) באלכוהול איכותי, הוספת שמנים אתריים (שממוצים מחומר צמחי או באמצעות אידוי) או טעמים מרוכזים לבסיס האלכוהולי.

הטעמים שמתקבלים משיטות אלו שונים מאבסינת שנוצר בזיקוק, כך שנשאלת השאלה מהו צפוי להיות הטעם של אבסינת? כאמור הגדרה ברורה עדיין אין, אבל בצ'כיה טוענים שלאבסינת מבחינה היסטורית יש טעם מובחן של אניס – המרכיב המרכזי במשקה.

קצת היסטוריה על קצה האבסינת

משקה האבסינת התחיל לפני יותר מ -200 שנה, אז הוא נוצר כמשקה מרפא בשוויץ ומאז הכל היסטוריה. במשך מאה השנים הבאות הפופולריות של המשקה נסקה וההוכחה הכי טובה – במאה ה-19 הוא התחרה ביין בתור המשקה המבוקש בצרפת.

למרבה האבסורד, דווקא הפופולריות של המשקה היא זו שהביאה לו את התדמית השלילית. תעשיית היין הצרפתית האשימה את האבסינת בבעיות חברתיות רבות, למשל אלכוהוליזם נקרא "אבסינתיזם" על שם האבסינת כמובן.

ככל שהאבסינת נקשר יותר ויותר לתופעות שליליות של ההתנהגות האנושית, עלתה הסברה שהאשם הוא בתוג'ון (thujone) -המרכיב הכימי של צמח הלענה שמהווה את חומר הגלם העיקרי במשקה.

צמח הלענה שממנו מכינים אבסינת
צמח הלענה שממנו מכינים אבסינת

אז לשתות או לא?

אמנם במינונים גבוהים תוג'ון יכול להיות קטלני, אבל באבסינת הרמה שלו נמוכה ובלתי מזיקה – מה שאומר שיש יותר סיכוי למות מהרעלת אלכוהול לאחר שתיית אבסינת ולא מהרעלת תוג'ון. ואגב, בתרנגול ההודו של חג ההודיה האמריקאי יש יותר תוג'ון מאשר באבסינת.

אמנם אין עדיין בעולם הגדרה חוקית לגבי האבסינת, כך שאי אפשר לדעת מהו אבסינת איכותי ומה לא אבל בצ'כיה לא מחכים. כבר עכשיו עובדים ברחבי המדינה על שיפור המוניטין של המשקה. ומי יודע? אולי מצ'כיה תצא הבשורה של ה"פיה הירוקה"…

איך שותים אבסינת'?

שתיית אבסינת היא טקס ייחודי, ויש כמה דרכים מסורתיות ופופולריות ליהנות מהמשקה, בהתאם להעדפה ולמסורת המקומית. הנה הדרך הנפוצה בצ'כיה והיא נקראת כאן "Absinthe Bohemian Ritual".

  • כלים: כוס אבסינת, כף מחוררת, קוביית סוכר, מצת, מים קרים.
  • הכנה:
    1. מוזגים כ-30 מ"ל אבסינת לכוס.
    2. מניחים כף אבסינת מעל הכוס עם קוביית סוכר.
    3. מדליקים את קוביית הסוכר בעזרת מצת וממתינים עד שהסוכר מתחיל לבעבע ולהינמס לתוך האבסינת.
    4. מכבים את האש עם מעט מים קרים ומוסיפים מים לפי הטעם.
    5. מערבבים היטב ושותים.

מי שאוהב טעמים חזקים ומי שמכיר היטב את המשקה יכול פשוט למזוג כמות קטנה של אבסינת (20-30 מ"ל) לכוס ולשתות כמו שהוא, בלגימות קטנות. אבסינת נקי הוא בעל טעם עוצמתי, ולא כולם יתחברו לרמת האלכוהול הגבוהה (בדרך כלל 45%-75%) שיש במשקה אז בזהירות…

פורסם ב:

מתוייג ב:

Scroll to Top
דילוג לתוכן