שכונת Nové Město ("העיר החדשה") בפראג הגיעה למקום 49 ברשימת 50 השכונות המגניבות בעולם של המגזין Time Out. זו אינה הפעם הראשונה ששכונות של פראג נכנסות לרשימה המכובדת. לפני שנה המגזין בחר בשכונת קרלין בפראג כאחת מחמישים השכונות המגניבות בעולם.
אם אתם מחפשים מקום מגניב, הצעד הראשון הוא בדרך כלל לברוח ממרכזי התיירות, אבל התחייה האמנותית המתמשכת של שכונת נובה מסטו בפראג היא מוקד משיכה, הן לתושבים והן לתיירים.
בין היופי האדריכלי של כיכר הרפובליקה, ארקדות הארט דקו שהוחבאו סביב כיכר ואצלב לבין הירק של Karlovo Náměstí (כיכר קארל), תמצאו תושבים מרוצים לצד רבבות תיירים.
מתכננים כעת את החופשה שלכם?
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בפראג. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
- חוויית התיאטרון השחור
- ארוחת ערב ימי הביניים עם שתיה בלי הגבלה
- ערב של שייט על הנהר בפראג
- תיאטרון היברניה בפראג מציג: מופע אגם הברבורים
- שייט וארוחת ערב על סירת זכוכית פתוחה
- שייט לילי על נהר הוולטאבה כולל אוכל
- שעה וחצי של מופע התיאטרון השחור
- כניסה לבית העירייה הישן ולשעון האסטרונומי
- כניסה למוזיאון החושים
נתחיל בשם השכונה ("העיר החדשה" בתרגום מצ'כית לעברית) שנשאר עד היום למרות שהיא קיימת מ-1348.
שכונת נובה מסטו בפראג – מגניבה, חכמה וגדולה
הכל התחיל בעובדה שזו הייתה השכונה הצעירה (והגדולה) מ-5 הערים העצמאיות שהרכיבו את מרכז פראג. ורק כדי לסבר את האוזן, שכונת נובה מסטו הקיפה שטח של 7.5 קמ"ר – פי 3 מהעיר העתיקה ויותר גדולה מהעיר העתיקה ומהרובע היהודי ביחד.
כתוצאה מהקמת השכונה פראג הייתה העיר ה-3 בגודלה באירופה (אחרי רומא וקונסטנטינופול) נכון לסוף המאה ה-14. לרוע המזל, רק בניינים מעטים מהתקופה ההיא שרדו עד היום בשכונה ונשאר רק שוק הסוסים. אתם מכירים אותו היום בתור כיכר ואצלב. מלבד שוק הסוסים היו פה גם שווקים לחציר, קש וחיות משק.
אלמנט נוסף ששרד מהתקופה היא אוניברסיטת קארל, אחד האמצעים ששימשו את המלך קארל ה-4 להגברת חשיבותה של העיר החדשה. המלך לא רק קרא את האוניברסיטה על שמו, אלא גם תכנן שתהיה האוניברסיטה ה-1 במרכז אירופה לאומנויות ומרכז כלכלי חשוב. לשם כך הוא שינה את נתיבי התנועה באירופה והקל את הניווט בוולטאבה.
מבנה השכונה
שכונת נובה מסטו נבנתה על בסיס תכנון מראש ע"ב המודל של העיר רומא, כך שזה היה פרויקט התכנון העירוני הגדול ביותר של ימי הביניים. למשל תכנית הכבישים וכן מיקומי השווקים השונים והסחורה שתימכר בכל אחד מהם נקבעו למפרע. למעשה, השכונה היא המקום שבו תוכנן והוקם המרכז האדמיניסטרטיבי, התרבותי והכלכלי האמיתי של מרכז אירופה
כתוצאה מכך נותרו הרבה שטחים פתוחים – מה שיצר רחובות וכיכרות רחבים במיוחד. מכיוון ששטחה של השכונה היה כה גדול לא ניתן היה ליישב אותה באופן מיידי, כך שיש מקומות שאוכלסו רק במאה ה-19.
אחת הסיבות לכך (לפחות בהתחלה) היה הסירוב של המלך קרל הרביעי לאפשר חוסר וודאות, כך שמי שרצה להתיישב בשכונה התחייב לשני דברים: הנחת אבן פינה תוך חודש ולסיום הבנייה תוך שנה וחצי. בתמורה המתיישב (כולל מתיישבים יהודים) קיבל פטור ממיסים ל-12 שנה.
כתוצאה מכך השכונה אוכלסה במהירות, כאשר תרמה לכך הגזירה של המלך קרל הרביעי להעביר את המסחר הבעייתי (מבחינת רעש ולכלוך) לשכונה החדשה. תוך זמן קצר נוצרה הפרדה ברורה בין העיר העתיקה לעיר החדשה: בראשונה היו העניים ממוצא צ'כי ובחדשה צ'כים ממוצא גרמני ויהודים.
הביצורים
בנייתה של שכונת נובה מסטו החלה עם הנחת האבן הראשונה של חומת העיר החדשה. זה לא היה רק אקט סמלי כי החומה לא רק סיפקה אבטחה לעיר העתידית, אלא גם הפרידה אותה מבחינה חוקית מסביבתה.
החומה שהתחילה בווישהרד הייתה מסיבית: 3.5 ק"מ באורך, רוחב של 3-5 מטר, מגדלי שמירה כל 100 מטר בצדה המזרחי, חפיר ו-4 שערים. הבנייה נמשכה שנתיים בלבד כי היא הייתה נמוכה יחסית (רק 6-10 מטר) לחומות הערים הוותיקות של פראג. בנוסף, החומה לא הוקמה לאורך הולטאבה, זאת כדי להבטיח גישה חופשית לנהר.
העיר החדשה התחתונה
בעיר החדשה התחתונה היו שני רחובות מרכזיים: רחוב שוק החציר והקש ורחוב הנהר. כאן היו גם כמה מקומות חשובים. למשל, הגנים הבוטניים באוניברסיטת קארל (Andělská zahrada) היו הגנים הבוטניים הראשונים באירופה
דוגמה נוספת היא בית הספר הקהילתי בכנסיית St Henry and Cunigunde. יחד עם אוניברסיטת קארל זה היה אחד ממוסדות החינוך המצטיינים ביותר בפראג. למעשה, עד המאות ה-16 וה-17 הוא היה בין בתי הספר הטובים ביותר בבוהמיה.
העיר החדשה העליונה
העיר החדשה העליונה הפכה למוקד בעל חשיבות רבה עוד יותר מהעיר התחתונה. הדרך הישנה לווישהרד והמעבר לדרום בוהמיה הפכה לנתיב התנועה הארוך ביותר בפראג ולמעשה – לעמוד השדרה של העיר החדשה העליונה שהיווה שלוחה של כביש חשוב בעיר העתיקה
לעומת זאת, ממזרח לכביש לווישהרד, נבנתה מערכת מתוכננת של כבישים מקבילים רחבים בתבנית רשת, הנראית היטב עד היום. כאן גם ניצב השער ה-4 בחומת העיר שבניגוד לאחרים נבנה מראש כמבצר. שניים מהכבישים הללו, כל אחד ברוחב של כמעט 27 מטרים, היוו צומת דרכים בשוק הבקר וריכזו את סחר התבואה -מה שהתבטא בשמותיהם: דרך השיפון ודרך השעורה
במרכז דרך השעורה נבנתה כיכר קארל באמצעות הרחבת שוק הבקר. כיכר זו הייתה במשך זמן רב הכיכר הגדולה באירופה והלכה למעשה – המרכז המנהלי והכלכלי של העיר החדשה שהוחלף רק לאחרונה בכיכר ואצלב.
במרכז שוק הבקר, בהרחבה של דרך השעורה, בנה המלך קארל הרביעי מגדל עץ, שבו מאז 1354 הוצגו פעם בשנה תכשיטי הכתר ותשמישי הקדושה. חגיגה זו הוכרזה ע"י המלך כחג כללי בממלכה – מה שהפך את פראג לאחד ממרכזי העלייה לרגל החשובים באירופה
בית העלמין היהודי
חשוב לזכור שליהודים אמנם ניתנו פריבילגיות והם הוזמנו לעבור לשכונה, אבל התיישבותם פה לא עמדה בציפיות והם העדיפו לחזור לגטו בעיר העתיקה. הם הותירו מאחור את בית העלמין היהודי (Židovská zahrada) שפורק בשנת 1478 ושעל חורבותיו נבנו בתי הקצבים.
בית עלמין זה הוא בית הקברות היהודי המתועד הראשון בפראג וכבר ב-1255 עשה היסטוריה: המלך Ottokar II. Přemysl קבע שנוצרי שמחבל במקום בזדון או פורץ אליו בכוח – יוצא להורג וכל רכושו יוחרם לטובת הממלכה.
ממצאים מבית העלמין התגלו במהלך השנים. למשל, ב-1866 נמצאו שברי מצבות במהלך עבודות בנייה. השברים הוכנסו לחומה של האנדרטה שמקיפה את בית הכנסת קלאוזן. בשנת 1988 נתגלו פה שוב קברים שכוונו מזרחה וכן עצמות. החלק המרוצף של שטח הקבורה חוזק בבטון ואילו העצמות נקברו בבית הקברות היהודי החדש.
אטרקציות מרכזיות בשכונת נובה מסטו
מוזיאון דבוז'ק
מוזיאון זה מוקדש למלחין הצ'כי אנטון דבוז'ק והוא חלק מאתרי המוזיאון הלאומי. במקום מוצגים חפציו האישיים של המלחין כולל הוויולה והפסנתר שלו ונערכים בו קונצרטים, סמינרים, הרצאות ותערוכות. המקום גם מארגן אזכרה שנתית שנערכת בבית העלמין בווישהארד.
החל משנת 2023 חלק מהאוסף (3500 מתוך 9000 פריטים) שנמצא במוזיאון נכנס למרשם תוכנית הזיכרון העולמי של אונסק"ו, מתוך הבנה שהוא חלק מהשמירה על המורשת התיעודית החשובה ביותר של האנושות
הבית הרוקד
אחד המבנים הידועים ביותר בבירת צ'כיה שנבנה ב-1996 ע"י האדריכל פרנק גרי. הבניין שזכה בפרסי עיצוב כולל מסעדה, מלון, בר ומארח אירועים שונים – מה שהפך אותו עם הזמן לאטרקציה תיירותית ולסמלה של פראג המודרנית.
בית הכנסת היובל (בית הכנסת הירושלמי)
הגדול מבין בתי הכנסת החדשים בפראג שנערכות בו תפילות בחגים ובשבתות. בשאר ימות השבוע המקום פתוח למבקרים, מוצגות בו תערוכות המספרות את סיפור הקהילה היהודית בפראג ונערכים בו אירועים תרבותיים ומוזיקליים.
המוזיאון הלאומי
אחת האטרקציות התיירותיות המרכזיות של העיר שמציגה את המיטב של אמנות צ'כיה. המקום שהוקם ב-1818 כולל כ-14 מיליון פריטים בתחומי ההיסטוריה, האמנות, המוזיקה ומדעי הטבע שמציגים את התפתחות הטבע, המדע וההיסטוריה בצ'כיה.
התיאטרון הלאומי
אחד הבניינים האייקוניים בפראג שכולו מקושט זהב וכולל יצירות מופת של ציירים צ'כיים מהמאה ה-19. הבניין שהוקם ב-1883 נחשב למונומנט תרבותי צ'כי.
מבשלת הבירה והפאב U Fleků
מבשלת הבירה היחידה באירופה שבה מייצרים בירה כבר 500 שנה כמעט באופן רצוף. המקום מכיל 8 אולמות שיכולים להכיל 1200 אנשים בו זמנית, שימש כמקום המפגש של אושיות צ'כיות תרבותיות במאה ה-19 וכולל גם קברט ומוזיאון
ארמון Žofín
מרכז תרבות ואולם קונצרטים, כנסים ותערוכות שהוקם ב-1837 ושנמצא על אי מלאכותי בנהר הוולטאבה
כיכר ואצלב
שדרה באורך 750 מטר שנחשבת לכיכר העירונית המרכזית ולמרכז התרבותי והעסקי של פראג. הכיכר מהווה מקום מפגש חברתי בכל שעות היום והלילה, מסביבה יש מרכזי קניות רבים, נערכים בה אירועים שונים וכן פעילויות פוליטיות מגוונות שהפכו אותה לסמל עירוני ולאומי.
כיכר קרל
אחת הכיכרות הגדולות בעולם והכיכר הגדולה באירופה מתקופת ימי הביניים. כיכר זו שנבנתה על חורבותיו של שוק הבקר הייתה הכיכר המרכזית של העיר החדשה. החלק המרכזי שלה הפך בשנות ה-60 לפארק והיא כיום אחד ממוקדי התחבורה העירוניים המרכזיים: כאן נמצאת תחנת מטרו וקווי חשמלית וכבישים סואנים חוצים את הכיכר מכל הכיוונים.
כיכר הרפובליקה
כיכר שמהווה את קו הגבול בין העיר העתיקה לעיר החדשה ונמצאת במקום ששימש כחפיר. חלק גדול מכיכר הרפובליקה הוא כיום מדרחוב המחבר בין שני מרכזי הקניות הגדולים בעיר: קניון פלדיום וקניון קוטבה.
שוק האיכרים NÁPLAVKA
שוק זה מתקיים כל שבת בבוקר ליד גשר Jirásek. השוק כולל דוכני תוצרת חקלאית טרייה כולל תוצרת אורגנית, דברי מאפה, בשרים, גבינות, שתייה חריפה, מוצרי קרמיקה וקוסמטיקה טבעית.
קתדרלת Saints Cyril and Methodius
כנסייה זו שהוקמה במאה ה-18 משמשת ככנסייה האורתודוקסית הצ'כית והסלובקית הראשית. על פי המסורת המקומית, במקום הייתה כנסייה קטנה שנבנתה ע"י Bořivoj I, כאשר ב-1115 נבנתה עליה כנסייה שנהרסה ברובה במהלך המלחמות ההוסיטיות.
במהלך מלחמת העולם ה-2 התבצרו כאן סוכנים צ'כוסלובקיים שהיו מעורבים בהתנקשות בריינהרד היידריך. ב-18.6.1942 הסתערו עליהם הכוחות הנאצים ולאחר קרב יריות הרגו 2 מהמתבצרים. השאר התאבדו כדי לא ליפול בשבי ויש מוזיאון לזכרם בקריפטה של הקתדרלה.
כנסיית St. Stephen's Church
הכנסייה נבנתה במאה ה-14 ומוקדשת לסטפן, הקדוש המעונה הראשון של הנצרות. שרידי הקדוש הובאו לכאן מרומא ע"י המלך קארל ה-4.
בעבר היה לכנסייה מגדל פעמונים, אך רובם (מלבד פעמון משנת 1490 בשם סטפן ששוקל 2 טון) הותכו והפכו לתותחים במהלך מלחמות העולם.
כנסיית St. Wenceslas Church
זו כנסייה גותית שראשיתה ב-1115, כאשר כנסיית הקבר בירושלים שימשה השראה לבניית קפלת הקבר פה.
כנסיית Church of St Apollinaire
זו כנסייה גותית שנבנתה בשנים 1360-1390, שימשה כבסיס צבאי בשנת 1420, נפגעה מסערה ב-1670 שהפילה את המגדל שלה, שימשה כבית מלאכה לנשק בשנת 1757 והחל מ-1958 היא נחשבת לאתר מורשת תרבותי.
בית האופרה
בניין שנבנה בשנת 1888 ונחשב עד היום לאחד מבתי האופרה הידועים באירופה.
מוזיאון הקומוניזם
מוזיאון שמוקדש לחיים בצ'כוסלובקיה בכלל ובפראג בפרט תחת השלטון הקומוניסטי בשנים 1948-1989. המוזיאון כולל 1000 מוצגים שמיועדים ליצור אצל המבקר תחושה של טרגדיה ב-3 מערכות.
מוזיאון מוכה
מוזיאון שהוקם ב-1998 בארמון הבארוקי Kaunický Palace ומוקדש לעבודתו של אלפונסו מוכה, אחד האמנים המרכזיים בתנועת הארט נובו.
מלון גרנד הוטל אירופה
זהו מלון שנמצא בכיכר ואצלב שנחשב לאחד המבנים המוכרים בפראג ולאחד המלונות המפוארים במרכז אירופה, כך שהוא קבע הלכה למעשה את הסטנדרטים לתעשיית המלונאות בצ'כוסלובקיה.
במלון זה הקריא פרנץ קפקא קטעים מיצירתו (בפעם היחידה בחייו), התגורר סר ניקולס ווינטון שארגן את הקינדר טרנספורט, צולמו סצנות בסרט משימה בלתי אפשרית וחדר האוכל שלו שימש השראה לסצנות הארוחה בסרט טיטאניק.
קישורים שימושיים
מתוייג ב:
מקומות ואתרים