פראג לא מפסיקה להפתיע – גם כשזה מגיע לאוכל רחוב. בין הסמטאות העתיקות לכיכרות השוקקות, מסתתרים דוכנים שמציעים לתיירים חגיגה של טעמים, ריחות וצבעים. מקריוטוש (שנקרא כאן טרדלניק) מתוק ועד נקניקיות צ'כיות עסיסיות, אוכל הרחוב בפראג מציע חוויה קולינרית נוחה, נגישה ומלאת אופי – וכל זה במחירים שווים לכל כיס.
אוכל רחוב מתוק בפראג
דוכני קיורטוש (טרדלניק)
דוכני טרדלניק פזורים בכל רחבי המרכז ההיסטורי של פראג ובפרט במקומות תיירותיים. למרות שהמאכל הוא המצאה הונגרית או רומנית, הצ'כים אימצו אותו לחיקם ולבטנם באהבה.
טרדלניק עשוי מבצק שנכרך סביב מקל מתכת או עץ, נצלה על אש גלויה, מוברש עם חמאה מומסת ומוגש עם סוכר וקינמון – מה שיוצר מעטה חיצוני מתוק ופריך וחלק פנימי רך.
הוספת כדור גלידה, שוקולד ושאר מילויים מודרניים אחרים אמנם מנטרלים את החום, אבל מכפילה את המחיר ומוגשת בעיקר לתיירים שקוראים לה בחיבה עוגת ארובה (Chimney cake).
מיד נמשיך עם הכתבה אבל רגע לפני כן:
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בפראג. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
- חוויית התיאטרון השחור
- ארוחת ערב ימי הביניים עם שתיה בלי הגבלה
- ערב של שייט על הנהר בפראג
- תיאטרון היברניה בפראג מציג: מופע אגם הברבורים
- שייט וארוחת ערב על סירת זכוכית פתוחה
- שייט לילי על נהר הוולטאבה כולל אוכל
- שעה וחצי של מופע התיאטרון השחור
- כניסה לבית העירייה הישן ולשעון האסטרונומי
- כניסה למוזיאון החושים
היכונו לפדיחות כי המאפה חם והגלידה נמסה עליו. מכיוון שלא תקבלו צלחת ואפילו לא נייר אלא רק מפית נייר, תצטרכו למצוא את הדרך שלכם ליהנות. סומכים עליכם:)
פנקייקים או קרפים צרפתיים – Palacinky
אלו פנקייקים או קרפים שנחשבים לפופולריים בכל שוק מקומי, לרבות שווקי איכרים, שווקים לקראת האביב והסתיו וכמובן שווקים לקראת החגים.
הם גם נמצאים בתפריט של כמעט כל מסעדה ובית קפה בעיר ומוגשים חמים עם מילויים מתוקים שונים, פירות יער, קצפת, אננס טרי וגלידה ועוד אפשרויות כיד הדימיון הטובה והתיאבון הבריא.
מאפי פרג מתוקים – Makové koláče
עוגות פרג הן מאפים צ'כיים מסורתיים ועשויות לרוב מבצק שמרים רך ומעט לעיס שמספק ניגוד מענג למילוי הצפוף והעשירה.
הכוכב של המאפה הזה הוא ללא ספק המלית שכוללת זרעי פרג טחונים מעורבבים עם סוכר, חמאה, ולפעמים צימוקים, רום או גרידת לימון כדי ליצור עיסה סמיכה ומתוקה. תערובת זו נמרחת בנדיבות על הבצק לפני האפייה.
בעוד שגרסת זרעי הפרג פופולרית למדי, יש גרסאות גם במילויים מתוקים אחרים כמו ריבות פירות, גבינה או אגוזים. לאחר האפייה, ניתן לפדר את העוגות באבקת סוכר או להזליף עליהן בזיגוג בהיר.
בהתאם לאזור הגאוגרפי ולהעדפה האישית, עוגות פרג יכולות להיות מוגשות כמאפים אישיים או כעוגה גדולה יותר הפרוסה לריבועים.
Honzovy buchty – לחמניות מתוקות
Honza הוא שם צ'כי טיפוסי ודמות ראשית באגדות צ'כיות רבות שכולן מתחילות אותו הדבר: הונזה יוצא מהבית עם הלחמניות מאמו ומתחיל בהרפתקאות. למעשה אלו לחמניות רכות מבצק שמרים שממולאות לרוב במילוי מתוק כלשהו.
יכולות להיות וריאציות בהתאם למתכון או למסורות האזוריות, אבל המילויים הנפוצים כוללים ריבות מפירות (כגון משמש או שזיף), ממרח פרג או גבינה מתוקה.
לאחר האפייה לצבע חום זהוב, מפזרים על הלחמניות אבקת סוכר או לפעמים זיגוג כלשהו. הלחמניות הללו הן ייצוג יפהפה של מסורות אפייה צ'כיות דל מאפים מתוקים תוצרת בית, כך שמכירתן כאוכל רחוב היא פנייה לבלוטות הנוסטלגיה שבעיקר המקומיים יבינו.
מאפים מתוקים
בצ'כיה נמכרים מספר סוגים של מאפים מתוקים:
- Věneček (בעברית "זר") – פחזניות עגולות במילוי שמנת ומעליו ציפוי מבריק בדרך כלל בצבע ורוד או לבן. המאפה עשיר ואווירירי, הקרם הפנימי עשיר, הציפוי מספק שכבה נוספת של מתיקות והטעם אלוהי
- Větrník – (בעברית "טחנת רוח) פחזניות קטנות ועגולות במילוי קרם בטעם קרמל ומעליו זיגוג של קרמל.
- Perníčky – עuגיות מעוטרות ומתובלות שמזכירות עוגיות ג'ינג'ר ומוגשות לכן לרוב בשווקי חג המולד. העוגיות יכולות להיות רכות או קשות לנגיסה, תלוי ובמתכון ובאיכות השיניים שלכם.
אוכל רחוב מלוח (או סתם טעים…)
לאנגוש – Langose
לנגוש הוא אוכל רחוב עונתי שנמכר בדוכנים בשווקי הפסחא וחג המולד, בפסטיבלים ובאירועי חוצות. לנגוס הוא טעם נרכש וכמו במקרה של Trdelnik, גם הוא מסובך לאכילה וגם הוא כנראה במקור מאכל הונגרי. ובמילים אחרות – היכונו לטפטופים של שומן מהסנטר.
זה סוג של פיצה לא מעודנת (או לחם שטוח) שכוללת חתיכת בצק נא מטוגן בשמן עמוק ומכוסה בשום (או חמאת שום), קטשופ עגבניות, שמנת חמוצה, גבינה מגוררת ולפעמים בשר חזיר או נקניק- מה שגם כאן יוצא מעטה חיצוני פריך ופנים רך.
נתחי בשר חזיר (Prazska sunka בצ'כית) מעושנים
מדובר בחתיכות של בשר חזיר מעושן בעדינות (לרוב בעץ אשור) שנצלה על גריל פתוח ונמכר בעיקר בכיכר העיר העתיקה, בעיקר כאשר נערכים במקום שווקים לכבוד הפסחא וחג המולד.
המנה מאופיינת בטעם עדין שמשלב חלק חיצוני מקורמל ופריך וחלק פנימי רך, גוון ורדרד-אדום ומרקם עסיסי וידועה בכך שאין בה עצמות.
המנה מוגשת בפרוסות דקות קרה (לרוב עם לחם טרי, חמוצי וסלט תפ"א מסורתי) או חמה (לרוב הגרסה הנפוצה בפסטיבלים).
שימו לב – כאשר אתם קונים כריך המחיר המסומן בדוכן הוא לגרם. אם לא תגידו כמה גרמים אתם רוצים, רוב הסיכויים שתקבלו חתיכה גדולה שתעלה כמו ארוחת 3 מנות במסעדת גורמה.
Sekaná v housce – קציץ בשר בלחמנייה
הגרסה הצ'כית להמבורגר האמריקאי. זהו קציץ בשר צ'כי מסורתי שעשוי לרוב משילוב של בשר חזיר ובקר שמעורבב עם ביצים, פירורי לחם או לחמניות ספוגות בחלב, בצל, שום ותבלינים שונים.
נקניקיות בגריל – Klobása
אמנם ברוב המסעדות יש מנה של נקניקיות בתפריט ויש אף הטוענים שזו מנת הבסיס לחגיגה הקולינרית המקומית. רק להוסיף כף חרדל, חזרת, לחם מלא ובירה צ'כית ואתם מסודרים.
הבשורה הטובה היא שניתן ליהנות מכל זה גם בדוכני רחוב, אבל הבשורה הרעה היא שאין כמעט איפה. עד 2020 היו מספר רב של דוכני נקניקיות בכיכר ואצלב, אבל כשהכיכר עוצבה מחדש רוב דוכני הנקניקיות נעלמו.
שימו לב- רוב הנקניקיות הצ'כיות עשויות מבשר חזיר ומיעוטן מבשר בקר או מתערובת של בשרים שמתובלים במגוון תבלינים (לרוב שום, פפריקה ומיורן שמעניקים להן טעם ייחודי)
גרסה נוספת של המאכל היא Párek v rohlíku – הגרסה הצ'כית של נקניקיה בבצק או בלחמנייה רכה. מה שהופך את המנה למיוחדת הוא העובדה שהלחמנייה חלולה מבפנים מלכתחילה, כך שעם הכנסת הנקניקייה לבצק מתקבל יחס מושלם בין בשר לבצק.
גבינה מטוגנת – Smažený sýr
דמיינו לעצמכם פרוסה עבה למדי של גבינה שומנית, בדרך כלל אדם או קממבר, מצופה בתערובת פריכה של ביצים, קמח ופירורי לחם ולאחר מכן מטוגנת לגוון זהוב. התוצאה היא חוויה מפתה במיוחד עם שכבה חיצונית פריכה ובתוכה גבינה מותכת.
במסעדות, הגבינה המטוגנת מוגשת בדרך כלל עם צ'יפס ורוטב טרטר, אבל כאוכל רחוב היא מוגשת בלחמנייה שמשלבת בהצלחה מרקמים וטעמים ויוצרת תענוג פריך, רך וגבינתי.
Bramboráky – לביבות תפוחי אדמה
הלביבות הצ'כיות המסורתיות האלה עשויות מתפ"א מגוררים גס שמעורבבים עם קמח, ביצה, שום ותבלינים (כאשר מיורן הוא הכרחי), שמטגנים אותם במחבת עד להזהבה. התוצאה פריכה מבחוץ ורכה מבפנים עם טעם עשיר של תפוחי אדמה. הלביבות מוגשות לרוב עם שום, מטבל עשבים או קטשופ.
Chlebíček – סנדוויצ'ים פתוחים
Chlebíček (בתרגום מילולי – "לחם קטן") הוא כריך צ'כי מסורתי פתוח. הבסיס הוא בדרך כלל פרוסת באגט לבן או לחם מסוג דומה שמשמשת כקנבס למגוון תוספות.
למשל: ניתן למרוח Chlebíček קלאסי עם חמאה או סלט על בסיס מיונז, לאחר מכן להניח בשר חזיר או סלמי, גבינה ופרוסת ביצה מבושלת ולקשט במלפפון כבוש ובקורט פפריקה.
עם זאת, היופי של Chlebíček טמון ברבגוניות שלו. Chlebíček מזוהה לעתים קרובות עם חגיגות והתכנסויותכי מדובר בפינוק לעיניים וגם לחך.
גולאש
עוד מנה שמקורה במטבח ההונגרי השכן, אבל בניגוד לגרסה ההונגרית שדומה יותר למרק, הגולאש הצ'כי הוא תבשיל סמיך שעשוי בעיקר מנתחי בקר (לפעמים גם חזיר) שמבושלים באיטיות עד לריכוך ברוטב.
המנה מוגשת באופן מסורתי בפסטיבלים עם כופתאות לחם מסורתיות (Knedlíky) שסופגות את הלחם. לפעמים מוסיפים למעלה כקישוט מעט בצל קצוץ טרי או כף קצפת.
דוכני אלכוהול בפראג
דוכני יין מתובל וחם
כשהטמפרטורה בפראג יורדת, דוכני יין חם מופיעים בכיכרות וברחובות העיר, בעיקר ברבעים Nove Mesto ו-Stare Mesto. יין מתובל וחם, או Svarak בצ'כית, הוא משקה החורף האהוב על המקומיים והתיירים כאחד, כך שלא פלא שהוא נחשב למבוקש במיוחד בשווקי חג המולד המקומיים.
Svarak במקור הוא תערובת של יין אדום, לימונים, תפוזים ומנדרינות, קינמון וציפורן. במקום לימונים או תפוזים, אבל הצ'כים מרבים להשתמש בתפוחים – מה שמעניק ליין טעם מיוחד.
דוכני Burcak
כשמגיע הסתיו, דוכני ה-Burcak של פראג צומחים כמו פטריות אחרי הגשם. Burcak הוא היין הראשון של העונה והוא זמין בכל רחבי פראג וצ'כיה. מדובר ביין מותסס חלקית העשוי מענבים הגדלים במוראביה, אזור במזרח המדינה.
היין נראה כמו מיץ תפוזים עכור וטעמו כמו לימונדה אבל ראו הוזהרתם- אחוז האלכוהול פה נע בין 5% ל-8%. המקומיים מאמינים שה-Burcak בריא ועשיר בוויטמינים, במיוחד ויטמין B.
אין פלא שהיין הזה פופולרי מאוד אבל שימו לב – המשקה מוצע למכירה רק מה-1 באוגוסט עד ה-30 בנובמבר.
חטיפים בפאבים
נכון, הפאבים בפראג לא מוגדרים כאוכל רחוב אבל מכיוון שלבירה יש כאן מעמד קדוש (אפילו קוראים לה פה "לחם נוזלי") – חשבנו שיהיה נכון להקדיש להם כמה מילים. כי בינינו – מה הסיכוי שתהיו בצ'כיה ולא תקפצו לאיזה פאב?
Utopenec – נקניקיות כבושות
מדובר במעדן צ'כי מסורתי הפופולרי במיוחד בפאבים כמלווה לבירה. המשמעות המילולית של השם היא "טובעים" – מה שמתייחס לנקניקיות ש"טבעו" במרינדה המהווה את הבסיס למנה זו.
המרינדה אגב עשויה מחומץ, מים, מלח, גרגירי פלפל שלמים, עלי דפנה, ציפורן, פפריקה ותבלינים אחרים לפי הטעם ומכילה גם פרוסות בצל ושום.
הכל נשמר בכלי אטום למספר ימים במקום קריר ומאפשר לנקניקיות לספוג את כל הטעמים. הנקניקיות נאכלות עם ערימות של לחם טרי וכוס בירה (כמובן!).
Nakládaný hermelín – קממבר כבוש
עוד מעדן צ'כי פופולרי שנמצא בעיקר על שולחנות הפאבים וברי היין. זוהי הגרסה הצ'כית של גבינה במרינדה הבולטת בטעמה העשיר ובמרקם הקרמי.
הגבינה נכבשת בשכבות בצנצנת זכוכית עם פרוסות בצל טרי, שום, ולפעמים עם פלפלים או צ'ילי למגע חריף. התיבול כולל בדרך כלל גרגירי פלפל שלמים, עלי דפנה ומינים אחרים.
הכל עטוף בשמן צמחי ונשאר במקום קריר למשך מספר ימים כדי שהגבינה תוכל לספוג את כל הטעמים במלואם.
המנה נצרכת ישירות מהמרינדה, כאשר לעתים קרובות מפזרים פטרוזיליה טרייה ומגישים עם לחם טרי או טוסט. הודות לטעמה העשירה והקרמית, המנה נחשבת לליווי המושלם לבירות או יינות צ'כיים.
קישורים שימושיים
מתוייג ב:
אוכל ושתיה