כל טיול בפראג יפגיש אתכם עם האתרים שכולנו מכירים מתוך מדריכי התיירים, אבל יש דברים שתפגשו בעיר שאף אחד לא יספר לכם עליהם חוץ מאיתנו. אחד מהם הוא ליקר הבחרובקה שאותו תראו בכל פינה. אז לפני שאתם לוגמים מהחוויה הצ'כית הייחודית הזו, הנה כמה דברים שכדאי שתדעו על המשקה הלאומי.
בחרובקה היא ליקר
בניגוד לשאר המשקאות הנפוצים בצ'כיה (בירה ויין), בחרובקה היא ליקר. כלומר, היא מבוססת על אלכוהול מזוקק שתובל בעשבים. במקרה של הבחרובקה מדובר ב-32 עשבים שונים ובראשם אניס וקינמון, מה שמעניק לו טעם מריר.
כמו ליקרים עשביים אחרים (הידוע שבהם הוא ייגרמייסטר), גם בבחרובקה יש אחוזי אלכוהול גבוהים (38%) וגם היא מבוססת על מסורת של מאות שנים.
מתכננים כעת את החופשה שלכם?
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בפראג. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
- חוויית התיאטרון השחור
- ארוחת ערב ימי הביניים עם שתיה בלי הגבלה
- ערב של שייט על הנהר בפראג
- תיאטרון היברניה בפראג מציג: מופע אגם הברבורים
- שייט וארוחת ערב על סירת זכוכית פתוחה
- שייט לילי על נהר הוולטאבה כולל אוכל
- שעה וחצי של מופע התיאטרון השחור
- כניסה לבית העירייה הישן ולשעון האסטרונומי
- כניסה למוזיאון החושים
למעשה, את הבחרובקה הראשונה ייצרו במאה ה-19 כך שמדובר בסיפור הצלחה מוכח של כ-200 שנה – מה שהופך את הבחרובקה למותג האלכוהולי הוותיק ביותר בצ'כיה.
חשוב לדעת שקיימים גם ליקרים לא עשביים (בעיקר ליקרים מבוססי שמנת כמו אייריש קרים), אבל רמת האלכוהול בהם היא כחצי מאשר בבחרובקה – כ-17% בלבד.
בחרובקה היא סוד מסחרי
כמו ליקרים עשביים אחרים, גם הנוסחה המדוייקת של הבחרובקה נשמרת בסוד שידוע ל-2 אנשים בלבד. המצאת המשקה מיוחסת לסוחר התבלינים יוזף ויטוס בכר שהתגורר בקרלובי וארי והשם קרוי על שמו. עד היום הבחרובקה מיוצרת שם ושום סיור בעיר אינו שלם ללא ביקור במפעל (וטעימות כמובן).
אמנם אין למשקה השפעה רבה על הכלכלה המקומית (שמבוססת על ספא), אבל 7 מיליון ליטר בחרובקה (חצי מזה מיועד לייצוא) לא הולכים ברגל.
הטעם המקורי של הבחרובקה לא משתנה לעולם (בכל זאת, סוד) אבל עם השנים הוא זכה לגרסאות נוספות ויותר קלות לעיכול תרתי משמע. למשל, בחרובקה בטעמים פירותיים של תפוז, אשכולית ולימון ואפילו גרסאות שמכילות יין אדום ולבן.
בחרובקה שומרים לסוף
בחרובקה אינה בירה או יין שנלגמים במהלך הארוחה אלא משקה קינוח (דז'סטיף), זאת במטרה מוצהרת כדי להקל על העיכול – מה שהופך אותה לדיז'סטיף פונקציונלי.
כמובן שיש בשתייה גם הנאה, אבל פה (בניגוד לדיז'סטיפים קלאסיים כמו אוזו, גראפה, לימונצ'לו, ברנדי וויסקי) יש גם תירוץ רפואי.
מכיוון שהבחרובקה נשמרת לסוף – המזון שכבר נמצא בקיבה עוזר לספיגה האיטית של האלכוהול (שכאמור נמצא בבחרובקה באחוזים גבוהים) במערכת הדם ומוריד את הסיכוי לשכרות. שתי ציפורים בלגימה אחת. רק לא לשכוח להגיש קר.
בחרובקה שותים בכוס קטנה
מכיוון שבבחרובקה יש אחוזי אלכוהול מכובדים, נהוג לשתות אותה בכוס שוט (Shot Glass או Shooter) שמכילה עד 60 מ"ל, זאת כדי להימנע מהטעם העז, המר והעשבוני של המשקה.
ואם אתם בעניין של קוקטיילים, הבחרובקה תעזור לכם גם כאן עם BETON (בצ'ר טוניק) – שילוב של בחרובקה עם טוניק שהומצא בקנדה ב-1967 וכבש את העולם.
משנת 2019 המשקה אפילו הפך להיות הקוקטייל הצ'כי הלאומי וכיום הוא מאפשר לבחור את הטעם של הבחרובקה: מתוק, לימוני או מריר הודות למרכיבים שונים כמו פטל, תפוח עץ ואפילו קפה. יש אפילו גרסאות חמות שממש משנות את כל חוקי המשחק ולא בפעם הראשונה.
הבחרובקה משנה את חוקי המשחק
זו לא הפעם הראשונה שהבחרובקה עושה היסטוריה. אחרי מלחמת העולם השנייה עמדה בראש המפעל לראשונה אישה – הדה בכר, בת למשפחת בכר שייצרה את המשקה.
היא אמנם נאלצה לעזוב את המדינה, לגלות את המתכון ולהלאים את המפעל, אבל המשיכה לייצר את המשקה במערב גרמניה תחת השם Karlsbader Becherbitter.
הודות לעובדה שלבחרובקה היה מוניטין בינלאומי עוד מתקופת מלחמת העולם ה-1 (היא ניתנה ללוחמים משני צדי המתרס) היא עשתה חיל ואפילו העניקה למשקה את השם בחרובקה לכבוד משפחתה.
וסוף טוב הכל טוב – בשנת 1997 המפעל חזר לידי המשפחה והבחרובקה הפכה לסמל לאומי שמשקף את סיפורה של צ'כיה כולה. אפילו הנשיא לשעבר מילוש זמאן ממלא את רובהו בבחרובקה.
בחרובקה – טיפים לשתייה
כמו בבחרובקה עצמה, גם כאן השארנו את הטוב לסוף ובמילים אחרות – את הטיפים שיהפכו את חווית הבחרובקה שלכם לשלמה ומושלמת.
- טיפ 1 – אם אתם לצאת לבילוי לילי בפראג שיכלול מן הסתם אלכוהול, מומלץ לשתות קצת בחרובקה לפני השתייה כדי להקל על העיכול.
- טיפ 2 – אל תשתו בחרובקה נקייה בפעם הראשונה וכדאי שתמזגו אותה מעל מעט מיץ של פרי (אגס או אננס זה מעולה) ואל תערבבו. אם אתם רוצים חוויה בלתי נשכחת – מומלץ לחמם את המיץ לפי הוספת הבחרובקה.